Iznenađenje u Sloveniji: Janković porazio Janšu

Slovensko državno izborno povjerenstvo objavilo je privremene neslužbene podatke o izborima, a oni potvrđuju trendove nagoviještene ranijom izlaznom anketom po kojoj je Zoran Janković, čelnik stranke Pozitivna Slovenija, izborni pobjednik ispred Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Prema podacima izbornog povjerenstva, Pozitivna Slovenija, koja je osnovana prije samo mjesec i pol, osvojila je 29 mandata, SDS Janeza Janše 26, a Socijaldemokrati (SD) Boruta Pahora 10 mandata.

Slijede Građanska lista Gregora Viranta (8 posto – osam mandata), Demokratska stranka umirovljenika DESUS i Slovenska pučka stranka SLS sa istim izbornim rezultatom (po 6,9 posto i po 6 mandata, te stranka Nova Slovenija NSI (4,7 posto i 4 mandata).

Janši  su sve predizborne ankete još krajem sedmice najavljivale uvjerljivu prednost pred Jankovićem s oko 10 posto glasova.


Uspjeh Zorana Jankovića

Dva mandata u parlamentu imaju prema ustavu talijanska i mađarska manjina, na posebnim izborima u njihove dvije izborne jedinice.

“Imali smo Pahorovo doba, Janšino doba, a sad ćemo imati demokratsku i učinkovitu Sloveniju”, bio je prvi komentar Jankovića.

Janša je kiselo izjavio kako “ovi rezultati nisu ono zbog čega se išlo na prijevremene izbore”.

“Ne zbog poretka, već zbog razdrobljenosti rezultata. Mandataru će biti teško sastaviti vladu i ostaje mogućnost novih izbora”, dodao je Janša.

Pahor je izjavio da mandataru neće biti lako, jer će morati formirati reformsku vladu. 

“SD jest stranka za reforme, no ostaje pitanje hoće li Jankoviću uspjeti pridobiti Gregora Viranta (osam mandata) ili umirovljenike, stranke DeSUS (šest mandata). Bez njih nema koalicije”, kazao je Pahor.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković (58), kojem izlazne ankete i prvi djelomični rezultati prijevremenih izbora daju najviše mogućnosti za formiranje nove vlade, izjavio je u nedjelju navečer kako su birači pokazali da žele privredno uspješniju državu.

“Pokazali su da žele jednu novu Sloveniju koja će biti uspješna i društveno solidarna, Sloveniju bez afera, državu u kojoj će se vjerovati pravosuđu”, rekao je Janković obraćajući se kasno navečer u središtu Ljubljane svojim simpatizerima.
 

Uspješan privrednik

Janković je rekao da povjerenje birača koje su mu pokazali shvaća kao dokaz “da se dobro vraća dobrim”, jer se zajedno sa svojom ekipom stručnjaka već dokazao kao uspješan privrednik i koordinator razvoja, najprije kao direktor Mercatora, a onda kao gradonačelnik slovenske prijestolnice.

“Hvala svim mojim suradnicima, uvjeren sam da ćemo tako uspješni biti i na državnoj razini”, dodao je.

Odziv birača do 16  sati bi o je nešto bolji nego na redovitim parlamentarnim izborima prije tri godine, kada je tri sata prije zatvaranja birališta glasalo 46 posto birača.

Najveći odziv birača do 16 sati bio je u ljubljanskoj općini Centar, najmanji u općini Maribor.

Državno izborno povjerenstvo odlučilo se za produžavanje izborne šutnje u cijeloj državi za jedan sat zbog zapleta u općini Tržič, gdje će zbog nestanka 100 glasačkih listića birališta biti otvorena do 20 sati.

U toj je općini u jutarnjim satima ustanovljeno da je iz sjedišta izbornog povjerenstva preko vikenda “nestalo” 100 glasačkih listića, za koje se još ne zna jesu li zagubljeni ili možda ukradeni, a policija istražuje okolnosti tog incidenta.

U jutarnjim satima u svojim prebivalištima glasali su i slovenski politički prvaci, te predsjednik države Danilo Tuerk.

Ekonomija i finansije

Tuerk je novinarima nakon izlaska s birališta u Ljubljani, gdje je glasao zajedno sa suprugom Barbarom, rekao da vjeruje kako će nakon izbora biti moguće formirati stabilnu vladu koja će se posvetiti stabilizaciji ekonomije i finansijskoj konsolidaciji države, te da bi do nove vlade trebalo doći najkasnije nu roku dva mjeseca, prenosi Hina.

Posljednje predizborne prognoze objavljene u petak, davale su najveće šanse SDS-u, potom stranci Pozitivna Slovenija, a 10 do 15 posto SD-u.

Jankoviću, koji je privukao dio tradicionalnih glasača ljevice, predviđali su osvajanje dvadesetak posto glasova.

Pravo glasa  u Sloveniji imalo je 1,65 miliona ljudi.

Službene rezultate izbora državno izborno povjerenstvo objavit će 16. decembra, a koji dan prije početka božićno-novogodišnjih praznika trebala bi se održati i konstitutivna sjednica novog parlamenta.
 

Izvor: Agencije