Iran prijeti odgovorom van svojih granica

Iran je najavio da će nastaviti jačati svoju odbranu, uključujući balistički program (EPA)

Odgovor na američko kršenje vazdušnog prostora Irana neće biti limitirano granicama zemlje, rekao je vojni izvor državnoj televiziji.

“Vojni odgovor na američko kršenje vazdušnog prostora Irana bespilotnom letjelicom više neće biti limitirano iranskim granicama”, rekao je izvor televiziji Al alam na arapskom jeziku, ne iznoseći detalje.

 Iranska vojska u nedjelju je oborila američku izvidničku bespilotnu letjelicu na istoku zemlje, objavila je državna televizija pozivajući se na vojne izvore.

“Iranska vojska oborila je američku bespilotnu letjelicu RQ-170 koja je povrijedila zračni prostor u istočnom Iranu”, izvijestila je iranska televizija na arapskom jeziku Al Alam, citirajući neimenovane vojne izvore.

Stealth tehnologija 

“Špijunsku bespilotnu letjelicu, koja je oborena s malo oštećenja, zaplijenile su iranske oružane snage”, dodaje se u TV izvještaju.

RQ-170 Sentinel je bespilotna letjelica (UAV) koju je razvila tvrtka Lockheed Martin, a u upotrebi Ratnog zrakoplovstva SAD je od 2007.

Razmještena je u Afganistanu, gdje je jedna snimljena na aerodromu u Kandaharu 2007. U vojnoj publicistici postoje nagađanja da se letjelica koristi za špijuniranje nuklearnih programa Pakistana, Irana i Sjeverne Koreje, te da bi dugoročno trebala zamijeniti špijunski zrakoplov U-2.

RQ-170 Sentinel, koji ne nosi oružje, dizajniran je kao letjelica nevidljive, “stealth”, tehnologije s delta krilima i bez repa.

Objavljeno je vrlo malo podataka o njegovim karakteristikama, a procjenjuje se da mu je raspon krila od 20 do 27 metara, visina do 2 metra, te da može letjeti na visini do 15 kilometara.

Izvor: Agencije