Posmatrači u Siriji zabrinuti zbog snajperista

Posmatrači Arapske lige izrazili su zabrinutost zbog vladinih snajperista postavljenih na krovovima zgrada i koji pucaju na demonstrante (EPA)

Posmatrači Arapske lige izrazili su  zabrinutost zbog vladinih snajperista postavljenih na krovovima zgrada i koji pucaju na demonstrante.

Nasilje u Siriji nastavlja se uprkos dolasku posmatračke misije radi procjene situacije na terenu.

Poslije posjete gradu Homsu na sjeveru Sirije, sudanski general Mustafa al Dabi rekao je da “pojedina mjesta izgledaju neuredno, ali da nema ničeg zastrašujućeg”.

Njemačka novinska agencija DPA prenijela je izjavu neimenovanog izvora bliskog posmatračkoj delegaciji koji je rekao da je sirijskoj vladi poručeno da odmah ukloni snajpere.

Isti izvor rekao je da su posmatrači primijetili snajperiste u predgrađu Damaska, Dumi.

Snimak iz Dere

Na snimku, koji je postavljen na internet i ne može biti provjeren, prikazan je jedan od posmatrača Arapske lige u gradu Deri kako se žali na vladine snajperiste koji sa krovova pucaju na demonstrante.

On na snimku govori demonstrantima da može da vidi snajperiste i da će zabrinutosti posmatrača biti prenijete Arapskoj ligi.

Britanska medijska kuća BBC navodi da je misija Arapske lige ušla u peti dan i da su mnogi demonstranti sve frustriraniji zbog nemogućnosti lige da zaustavi nasilje.

U Siriji se nalazi oko 60 posmatrača kako bi potvrdili sprovođenje mirovnog plana, u kojem se zahtijeva okončanje nasilja, povlačenje vojnika sa ulica i oslobađanje političkkih zatvorenika.

Prema podacima lokalnih aktivista, sigurnosne snage ubile su u subotu najmanje tri lica i to po jedno u gradovima Damask, Homs i Bokamal.

Najmanje 35 lica ubijeno je u petak kada su sigurnosne snage otvorile vatru na demonstrante u gradovima Hama, Dera i Homs.

Sigurnosne snage optužene su da su pucale bojevom municijom, bacale bombe sa ekserima i suzavac.

Izvor: Agencije