Španija uvodi oštre mjere štednje

Santamaria je kazala da će rezovi u javnoj potrošnji iznositi 8,9 milijardi eura kako bi se smanjio deficit (EPA)

Nova konzervativna španska vlada objavila je svoje prve mjere štednje, dok pokušava uvjeriti tržišta da može zauzdati državne finansije i oživjeti privredu u vrijeme velike nezaposlenosti.

Vlada je u petak saopćila kako će deficit za 2011. iznositi osam posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a ne ciljanih šest posto, te najavila povećanje poreza na dohodak i nekretnine, uglavnom za bogate, te zamrzavanje plata državnih službenika.

Premijer Mariano Rajoy predsjedavao je sastankom kabineta gdje je usvojen prvi od nekoliko planiranih valova rezova javne potrošnje.

Zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria kazala je da će rezovi u javnoj potrošnji iznositi 8,9 milijardi eura kako bi se smanjio deficit.

„Suočavamo se sa vanrednom i neočekivanom situacijom, koja nas je primorala da preduzmemo vanredne i neočekivane mjere“, kazala je ona.

Zamrzavanje plata

Santamaria je najavila da će Španija 2012. godine, kao što je to već učinila 2011., zamrznuti plate državnih službenika, kao i zapošljavanje novih radnika u državnoj službi, kako bi smanjila državni deficit.

U maju 2010., prethodna socijalistička vlada smanjila je plate u javnom sektoru za pet posto, a zatim ih zamrznula ove godine

Nova španska vlada također je odlučila da zamrzne zapošljavanje u svim javnim sektorima, osim u zdravstvu, obrazovanju, policiji i poreskoj upravi, kazala je zamjenica premijera.

„Današnjim sastankom poslana je poruka da rezovi počinju odmah“, kazao je za Al Jazeeru dr. Nigel Townson, profesor političkih nauka u Madridu. 
„Sigurno će u narednih nekoliko mjeseci biti još većih rezova“, dodao je on.

Konzervativci, koji su pobijedili na novembarskih izborima nakon narodnog nezadovoljstva zbog načina na koji su socijalisti vodili zemlju tokom finansijske krize, obećali su da će spasiti posrnulu ekonomiju te reformirati tržište rada.

Novi ministar trezora Cristobal Montoro u petak je najavio povećanje poreza za bogate, čime će se državna blagajna naputniti sa šest milijardi eura

Izvor: Agencije


Povezane

Konzervativac Mariano Rajoy položio je zakletvu pred kraljem Juanom Carlosom kao novi premijer Španije.

Published On 21 Dec 2011

Na ključnu poziciju ministra privrede imenovan bivši menadžer propale banke Lehman Brothers Luis de Gindos, koji je bio od 1996. do 2004. godine u ministarstvu privrede.

Published On 21 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO