Njemačka traži objašnjenje zbog upada u Egiptu

Fondacija Konrad Adenauer je također osudila pretres, nazvavši ga u saopćenju „potpuno nerazumljivim“ (EPA)

Njemačka vlada pozvala je egipatskog ambasadora u Berlinu kako bi protestirala zbog, kako se navodi, neprihvatljivog upada u kairski ured njemačke političke fondacije.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Andreas Peschke kazao je u petak kako je zvanični Berlin ljut zbog upada dan ranije u prostorije fondacije Konrad Adenauer, organizacije koja ima jake veze sa konzervativnom partijom njemačke kancelarke Angele Merkel.

Fondacija je među 17 nevladinih organizacija čije su urede pretresli egipatske snage sigurnosti i policija u okviru istrage o njihovom ilegalnom finansiranju. 

 

Zvaničnik iz tima ministarstva pravde za inspekciju kazao je kako su zaplijenjeni računari i novac tokom upada.

Kazao je kako su ranije istrage otkrlile kako su ove grupe dobile do 100 miliona američkih dolara iz inostranstva, a potom deponovale novac u raznim egipatskim bankama koristeći imena nepismenih Egipćana kako bi napravile lažne račune.

„Egipatski ambasador je pozvan u ministarstvo vanjskih poslova ovog jutra. Naša duboka zabrinutost zbog jučerašnjeg upada u ured fondacije Konrad Adenauer mu je veoma jasno prenesena. Rečeno mu je kako smatramo da se rad fondacije na ovaj način remeti“, rekao je Peschke na konferenciji za novinare.

Istakao je kako Guido Westerwelle, njemački ministar vanjskih poslova, očekuje da egipatske vlasti dozvole da fondacija „odmah“ nastavi sa svojim radom.

Peschke je nazvao pretres jasnim kršenjem dogovora Njemačke i Egipta, potpisanog u augustu, o „partnerstvu u transformaciji“ kojem je cilj promocija demokratije i civilnog društva u Egiptu.

“Oruđe represije”

Dodao je kako Njemačka namjerava nastaviti sa finansijskom podrškom demokratskih reformi u Egiptu, ali i da će „to ponovo razmotriti ukoliko ne dođe do napretka“.

Fondacija Konrad Adenauer je također osudila pretres, nazvavši ga u saopćenju „potpuno nerazumljivim“.

Nekoliko egipatskih udruženja koja se bave zaštitom ljudskih prava u petak su optužili vladajuće vojno vijeće da koristi „oruđe represije“ zbačene vlade u vođenju „kampanje bez presedana“ protiv prodemokratskih organizacija.

Ova otvorena demonstracija sile protiv nevladinih organizacija je posebno zabrinjavajuća, jer dolazi u jeku tranzicije ka demokratiji u Egiptu.“

Zajedničko saopćenje udruženja objavljeno je nekoliko sati nakon što su snage sigurnosti upale u prostorije 10 ovakvih organizacija, uključujući i neke čije je sjedište u SAD-u.

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je kako su pretresi dio istrage oko stranog finansiranja ovih grupa.

Upadi su izazvali žestoke reakcije iz SAD. Administracija američkog predsjednika Baracka Obame zatražila je da egipatske vlasti prekinu sa upadima, kazavši kako „nisu u skladu“  sa dugom saradnjom Washingtona i Kaira.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland kazala je kako su američki ambasador u Egiptu i većina visokopozicioniranih američkih diplomata za Bliski istok razgovarali sa zvaničnicima Egipta povodom ove situacije i „jasno istakli kako ovo pitanje zahtjeva najveću pažnju“.

Zabrinutost EU

Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda kritizirao je egipatske „nepotrebno žestoke mjere“ protiv organizacija, pozvavši vladu ove države da im dozvoli „nastavak njihovog važnog rada bez nepotrebnog miješanja“.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je u petak zabrinutost zbog racija u uredima lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija za ljudska prava u Egiptu.

„Ova otvorena demonstracija sile protiv nevladinih organizacija je posebno zabrinjavajuća, jer dolazi u jeku tranzicije ka demokratiji u Egiptu“, navedeno je u saopćenju iz njenog kabineta.

Ashton je „pozvala egipatske vlasti da riješe trenutnu situaciju i da omoguće nevladinim organizacijama da nastave rad na pružanju podrške tranziciji u Egiptu“. 
    
Izvor: Agencije