Maldivi zatvorili spa centre nakon protesta

Predsjednik Nasheed je održao prvi svjetski podvodni sastanak kabineta 2009. (EPA)

Maldivi su naredili stotinama hotela da zatvore svoje spa centre, nakon protesta islamističke Adhalat partije, koja tvrdi da su oni pokriće za prostituciju, izjavio je u petak jedan zvaničnik sa Maldiva.

Opoziciona Adhalat partija, društveni konzervativni pokret čija je web stranica objavila članak o “požudnoj muzici” održali su proteste u prijestolnici Maleu optužujući da se spa centri koriste kao bordeli. 

U izjavi za AFP, zvaničnik koji nije želio da bude imenovan, rekao je da je jedna islamistička partija agitovala protiv spa centara, u nadi da će osramotiti vladu.

Ministarstvo turizma je poslije toga naložilo svim hotelima da odmah zatvore spa i zdravstvene centre.

Primili 850,000 turista 

Turizam je ključna privredna grana na Maldivima, koji predstavljaju jednu od omiljenih destinacija za medeni mjesec, gdje luksuzne sobe koštaje dnevno i do 12.000 dolara. Ova otočna država u Indijskom okeanu ove godine je primila 850,000 turista na ovaj usamljeni otok poznat po tirkizno-plavim lagunama, bujnim koralima i grebenima, ispunjenim višebojnim ribama.

“Ja sam vas zamolio da dođete ovdje i podržite srednji, tolerantan put” kazao je Nasheed, koji je došao na vlast u prvim demokratskim izborima u zemlji 2008, prošle sedmice pristalicama vladajuće stranke.

No, vlada je podlegla pritiscima manje od nedjelju dana nakon što je predsjednik Mohamed Nasheed pozvao na pakriticranje “tolerantnog” islama u narodu od 330.000 ljudi, koji su po zakonu svi muslimani, piše AFP. 

On je pozvao stanovnike Maldiva da odbace vjerski ekstremizam i podrže više liberalni “tradicionalni oblik” islama koji se prakticira na Maldivima već stoljećima.

“Ja sam vas zamolio da dođete ovdje i podržite srednji, tolerantan put” kazao je Nasheed, koji je došao na vlast u prvim demokratskim izborima u zemlji 2008, prošle sedmice pristalicama vladajuće stranke.

Vladin potez da zatvori spa centre direktno će utjecati na opozicionog čelnika, Gasima Ibrahima, čelnika stranke  Jumhoory koji posjeduje pet takvih centara. 

Izvor: Agencije