Izraelske snage ubile pripadnika Armije islama

U vojnom saopćenju se navodi da je napadnuta grupa odgovorna za raketiranje Izraela (Reuters)

Izrael je u petak na području Pojasa Gaze u zračnom napadu ubio pripadnika Armije islama, optužujući ga da je odgovoran za raketne napade na izraelsku teritoriju.

Abu Daf je poginuo, a još petero ljudi je ranjeno kada je raketa pogodila kvart Zeitun u gradu Gazi, saopćio je Hamas, koji vlada tom palestinskom teritorijom.

Organizaciju kojoj je ubijeni pripadao ojačali su radikalni dobrovoljci selefisti iz susjednog Egipta.

Iz ureda izraelskog vojnog glasnogovornika je navedeno da su “teroristi primijećeni i pogođeni kada su se spremali ispaliti raketu na Izrael” i da je ista grupa odgovorna za raketiranje te zemlje u posljednjih nekoliko dana.

U vojnom saopćenju se dodaje da izraelska armija neće trpjeti nikakav pokušaj da se povrijede izraelski civili i vojnici i da će nastaviti djelovati protiv svakog elementa koji terorizira državu Izrael.

Organizaciju kojoj je ubijeni pripadao ojačali su radikalni dobrovoljci selefisti iz susjednog Egipta, navode agencije.

Oni napadaju Izrael uprkos naporima Hamasa da se održi primirje.

Ugroženi odnosi s Kairom

U utorak je ubijen još jedan militantni selefista Abdalah Telbani, podsjeća Reuters.

On je pomagao da se pripreme udari na jug Izraela sa egipatskog Sinajskog poluotoka kako bi se izbjegla jaka sigurnosna ograda koju je Izrael izgradio prema Pojasu Gaze.

U četvrtak su ispaljene dvije rakete kratkog dometa na Izrael, a u srijedu dvije.

Izrael je u pripravnosti da bi se suprotstavio takvim napadima od kraja augusta, kada su naoružani napadači, koji su se ubacili preko granice sa Egiptom, ubili osmero Izraelaca.

U potjeri za njima izraelske sigurnosne snage su ubile petero egipatskih graničnih čuvara, što je narušilo odnose s Kairom.

Izraelska vojna glasnogovornica rekla je da su u četvrtak ispaljene dvije rakete kratkog dometa na Izrael, a u srijedu dvije.

Povrijeđenih i štete nije bilo.

Izvor: Agencije