Iran planira ispaliti dugometne rakete tokom vježbi

U protekloj sedmici je Iran prijetio da će onemogućiti plovidbu Hormuškim tjesnacem uvede li mu Zapad sankcije (AFP)

Iran će u subotu, tokom mornaričke vježbe u Perzijskome zaljevu, ispaliti projektile dugog dometa i pokazati snagu u trenutku u kojem prijeti zatvaranjem plovnih putova ako mu Zapad uvede sankcije na izvoz nafte, objavila je novinska agencija Fars.

Iran ima rakete velikog dometa, među ostalima i Shahab-3, koje mogu doletjeti do Izraela i američkih baza na Bliskome istoku.

U protekloj sedmici je zvanični Teheran prijetio da će onemogućiti plovidbu Hormuškim tjesnacem uvede li mu Zapad sankcije na izvoz nafte.

Zapadne države to planiraju učiniti zbog iranskog nukelarnog programa.

„Iranska mornarica testirat će u subotu u Perzijskom zaljevu nekoliko tipova projektila, pa i dalekometne“, rekao je za novinsku agenciju Fars admiral Mahmud Musavi, zamjenik komandanta iranske mornarice.

Prometan tjesnac

Sjedinjene Američke Države i Izrael objavili su da nije isključena vojna akcija protiv Irana ako diplomatija ne riješi spor oko iranskog nuklearnog programa, za koji službeni Iran tvrdi da ima isključivo mirnodopsku svrhu, a Zapad strahuje da ta zemlja zapravo želi proizvesti nuklearno oružje.

Ranije je potpredsjednik Irana Mohammad Reza Rahimi kazao kako nafta iz država Perzijskog zaljeva neće prolaziti kroz Hormuški tjesnac ako Zapad nametne sankcije na izvoz ovog energenta iz Irana.

Državna novinska agencija IRNA prenijela je njegovu prijetnju u vrijeme kada je Iran nastavio izvoditi mornaričku vježbu nedaleko od Hormuškog moreuza, na ulazu u naftom bogat Perzijski zaljev.

„Ako sankcije protiv iranske nafte budu prihvaćene, ni kap nafte neće proći kroz Hormuški moreuz“, kazao je Rahimi.

„Ne želimo sukob niti nasilje, ali Zapad ne želi promijeniti svoj plan uvođenja sankcija. Neprijatelji će jedino odbaciti svoje planove kada ih mi vratimo na svoje mjesto“.

Prijetnja je potcrtala spremnost Irana da cilja na usku vodenu površinu duž svoje obale u Zaljevu ako bude napadnut ili ekonomski ugušen sankcijama.

Više od trećine svjetskih naftnih tankera prolaze kroz Hormuški tjesnac. Pripadnici mornarice SAD prisutni su u Zaljevu da bi osigurali slobodan prolaz tankera kroz morski prolaz.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka mornarica saopćila kako je spremna da se suprotstavi „zlonamjernim djelima“ nakon što je Teheran zaprijetio zatvaranjem Hormuškog moreuza ako Zapad zabrani Iranu da izvozi naftu.

Published On 28 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO