Monti najavio nove mjere štednje

Monti: vlada mora učiniti više da uvjeri finansijska tržišta da će moći isplatiti ogromne dugove (EPA)

Italijanski premijer Mario Monti upozorio je da iako njegova zemlja sada posuđuje manje novca, njegova vlada mora učiniti više da uvjeri finansijska tržišta da će moći isplatiti svoje ogromne dugove.

Vrijednost italijanskih državnih obveznica pala je drugi dan zaredom u četvrtak, a Monti je kazao da njegova vlada tehnokrata sprema novi paket ekonomskih mjera da se kriza ne bi proširila.

Novim mjerama vlada ima za cilj povećati tržišno natjecanje i liberalizirati tržište rada, te se obračunati sa utajom poreza na nekretnine.

Monti je naglasio kako je prioritet vlade da omogući nova radna mjesta za što veći broj mladih ljudi.

„Apsolutno ne smatramo da je tržišni metež okončan“, kazao je Monti na konferenciji za novinare nakon što je italijanski trezor zatražio 7,12 milijardi eura od investitora.

Monti je primijetio da se smanjuje kamata od državnih obveznica iako je Evropska Centralna Banka skoro sasvim prestala s otkupom duga.

Tokom aukcije obveznica u četvrtak, kamate na desetogodišnjice obveznice vrijedne 2,6 milijardi dolara iznosile su 6,98 posto, u odnosu na 7,56 posto prošlog mjeseca.

Veće kamate ukazuju na to da tržište smatra kako postoji veći rizik da će zemlja bankrotirati.

Novi paket mjera

Nivo od sedam posto smatra se dugoročno neodrživim za bilo koju ekonomiju.

Grčka, Irska i Portugal su zatražile finansijsku pomoć nakon što su kamate na njihove desetogodišnje obveznice skočile iznad sedam posto.

Eurozonu muči kriza zbog konzistentno visokog nivoa vladinih dugova u nekoliko od 17 zemalja koje koriste zajedničku valutu.

Italijanski javni dug iznosi 1,9 hiljada milijardi eura.

Monti je kazao  kako bi niže kamate mogle negativno utjecati na pokušaje vlade da ublaži posljedice teških budžetnih rezova koje je bila primorana sprovesti, uključujući povećanje poreza i reforme penzionog sistema.

Kazao je kako će vlada raditi na novom paketu mjera, koji će predstaviti Evropskoj uniji 23. januara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO