Egipat: Policija upala u urede nevladinih organizacija

Snage sigurnosti provjeravale strano finansiranje nevladinih organizacija (EPA)

Egipatske snage sigurnosti i policija upali su u prostorije nevladinih organizacija širom države, privremeno pritvorili radnike i pretražili sadržaje računara, kazali su aktivista i zvaničnik sigurnosti.

Zvanična novinska agencija MENA objavila je kako je 17 „organizacija civilnog društva“, uključujući dvije prodemokratske grupe sa sjedištem u SAD-u koje vode programe obuka političara, bilo pretreseno u sklopu provjere stranog finansiranja takvih grupa.

„Javno tužiteljstvo je pretražilo urede urede 17 organizacija civilnog društva, lokalne i strane, u sklopu provjera dolaska stranog novca“, prenijela je MENA saopćenje egipatskog tužiteljstva.

„Istraga je provedena na osnovu dokaza koji pokazuju kršenje egipatskih zakona uključujući ne posjedovanje dozvola.“

Gamal Eid, šef Arapske mreže za informacije o ljudskim pravima, kazao je kako ga je jedan uposlenik, zarobljen unutar jedne zgrade u koju je izvršen upad, nazvao i rekao mu kako snage sigurnosti odnose prijenosne računare.

Neutralan stav

Upadi, među ostalim, desili su se u lokalnim uredima Međunarodnog republikanskog insitituta (IRI) i Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), organizacija čije je sjedište u SAD-u, kazao je izvor iz snaga sigurnosti, kao i uposlenici nekih organizacija.

„Snage sigurnosti, koje su navele kako rade po nalogu tužiteljstva, upadaju u urede dok razgovaramo. Odnose sve papire i prijenosne računare“, kazao je jedan uposlenik NDI-ja.

Snage sigurnosti su kazale kako uposlenicima u uredima nije dozvoljeno da napuste prostorije dok traje pretres.

Organizacije NDI i IRI, slabo povezane sa Republikanskom i Demokratskom strankom SAD, navele su kako imaju neutralan politički stav kojim se njeguje demokratija u Egiptu obučenim članovima partija koje učestvuju u demokratskom procesu.

„Nacionalni demokratski institut je radio na obukama novih političara i stranki, a obuka je bila o učešću u izborima. Vlasti su bile u potpunosti obaviještene o ovom procesu“, kazao je visoki zvaničnik liberalne stranke pod uvjetom anonimnosti.

Izvor: Agencije