Honda uništava 1.000 vozila oštećenih u poplavama

Proces uništavanja oštećenih vozila trajat će oko mjesec dana (AFP)

Japanski proizvođač automobila Honda u utorak je na Tajlandu počela s uništavanjem više od 1.000 vozila oštećenih za vrijeme poplava, i to kako bi svoje kupce uvjerila kako se niti jedno od oštećenih vozila neće naći u prodaji.

U saopćenju kompanije navedeno je kako se očekuje da će proces uništavanja vozila u Hondinoj fabrici, koja se nalazi u centralnoj tajlandskoj provinciji Ayutthayi, trajati oko mjesec dana.

Fabrika se nalazi u Rojana Industrial Parku, u kojem su poplave početkom oktobra zaustavile proizvodnju, a snimci iz zraka su pokazivali stotine novih automobila potopljenih blatnjavom vodom.

“Uspješno smo prebacili većinu novih automobila koji su čekali isporuku na sigurnije lokacije, no 1.055 vozila koji su ostali na području fabrike oštetila je poplava”, rekao je Pitak Pruittisarikorn, izvršni potpredsjednik kompanije Honda Automobile Thailand, prenosi AFP.

Početkom ovog mjeseca tajlandske su vlasti saopćile kako je više od 700 osoba poginulo u poplavama.

On dodaje kako kompanija kupcima neće prodati niti jedno oštećeno vozili, niti će se prodavati ili ponovno koristiti bilo koji dio iz tih automobila, od kojih je većina modela City, Brio i Jazz.

Proizvodnja u fabrici se tek treba nastaviti.

Početkom ovog mjeseca tajlandske su vlasti saopćile kako je više od 700 osoba poginulo u poplavama, koje su na svojem vrhuncu zahvatile 65 od 77 provincija.

Zatvorene su fabrike sedam najvećih industrijskih proizvođača, što je poremetilo svjetsku distribuciju.

Voda se od tada uglavnom povukla, no mnoga područja očekuju intenzivne operacije raščišćavanja.

Izvor: Agencije