SAD razmatra Salehovu posjetu

Demonstranti su uzvikivali 'Ne imunitetu!' (Getty Images)

Visoki zvaničnik američke administracije izjavio je za AP da je je predsjednik Ali Abdullah Saleh zatražio da bude pušten u Sjedinjene Američke Države  na liječenje nakon što je u junskom napadu na njegovu rezidenciju zadobio povrede.

Američki zvaničnik je kazao da se njegov zahtjev razmatra, te bi mogao biti odobren isključivo u medicinske svrhe. Bijela kuća ranije nije komentirala Salehove navode u subotu da će napustiti Jemen i otputovati u SAD.

Saleh je tom prilikom kazao da napušta zemlju kako bi se smirile tenzije, a ne da odlazi na liječenje.

Američki zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, nije precizirao kada će administracija predsjednika Baracka Obame donijeti odluku o Salehovom zahtjevu.

On je dodao kako je Salehov ured saopćio da će on uskoro napustiti Jemen i otputovati u inostranstvo prije eventualnog dolaska u SAD.

Ranije je vršitelj dužnosti jemenskog vođe zatražio od protivnika i pristalica Saleha da sklope primirje, nakon što su Salehove snage ubile devetero ljudi koji su tražili da mu se sudi zbog ubijanja demonstranata u gotovo godinu dana demonstracija protiv njega.

Napad na demonstrante

Vojnici, za koje svjedoci kažu da su iz postrojbi odanih Salehu, pucali su na desetine hiljada demonstranata koji su prilazili Salehovom kompleksu nakon jednodnevnog marša iz Taiza.

Oni su izvikivali “Ne imunitetu!”

Reagirali su tako na na obećanje dano Salehu da će biti pošteđen sudskog progona ukoliko preda vlast svom zamjeniku Abbd-Rabuu Mansuru Hadiju i dopusti da vlada koja uključuje opozicione čelnike vodi zemlju do izbora.

Izbori, kojima se očekuje okončanje Salehove vlasti nakon 33 godine, zakazani su za februar 2012. godine.

Jemenska državna agencija  prenijela je Hadijevu izjavu sa sastanka s ambasadorom SAD-a Geraldom Feiersteinom da se sve strane moraju obavezati na “primirje i njegova pravila kako bi se spriječila eskalacija” koja bi ugrozila dogovor o tranziciji vlasti.

Bijela kuća je saopćila da je savjetnik predsjednika Obame za borbu protiv terorizma, John Brennan, nazvao Hadija u nedjelju i istakao kako jemenske snage sigurnosti moraju biti „veoma suzdržane“ prema demonstrantima.

U saopćenju se navodi da je Hadi kazao Brennanu da je naredio istragu o pogibijama demonstranata te da će učiniti sve što je u njegovoj moći da spriječi daljnje krvoproliće.

Izvori: Al Jazeera i agencije