Libija će pobunjenike uključiti u vojsku

Juwali: uključivanjem pobunjenika privoliti vođe pobunjenika da prepuste zapovjedništvo nad svojim borcima (Reuters)
Juwali: uključivanjem pobunjenika privoliti vođe pobunjenika da prepuste zapovjedništvo nad svojim borcima (Reuters)

Libija će u svoje oružane snage od januara 2012. godine uključiti hiljade bivših pobunjenika koji su pomogli u svrgavanju Muammara Gaddafija, najavio je libijski ministar odbrane, što će biti ispit sposobnosti vlade da privole vođe pobunjenika da prepuste zapovjedništvo nad svojim borcima.

Nepostojanje potpuno funkcionalnih vojnih i policijskih snaga milicijama je nakon ustanka dalo slobodne ruke za vođenje sukoba zbog nadzora nad područjima.

“Program za cilj ima uključiti revolucionare u mnoga područja, uključujući odbranu”, rekao je na konferenciji za novinare Osama al-Juwali, ministar odbrane u prelaznoj vladi.

Program za cilj ima uključiti revolucionare u mnoga područja, uključujući odbranu.

“Zamisao je ubrizgati novu krv u vojsku koju je tiranin Gaddafi marginalizirao”, kazao je Juwali, koji je bio zapovjednik Zindan milicije koja je u novembru zarobila Gadafijevog sina Saifa al-Islama.

Ministar unutarnjih poslova Fawzi Abd al-Al rekao je da su ustanici pozvani da zauzmu položaje u ministarstvu unutrašnjih poslova, kojem “nedostaje ljudi”.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Rezolucija 1973 Vijeća sigurnosti je provedena u okviru granica, u okviru mandata, a vojna operacija snaga NATO-a bila je u okviru ove rezolucije, rekao je generalni sekretar UN-a.

15 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO