Fukushima: Tepco nema opravdanja za nuklearnu katastrofu

Predstavnici nuklearne elektrane više puta su se izvinili zbog katastrofe (EPA)

Skupina japanskih stručnjaka kritizirala je elektrodistributera Tepco zbog nedostatne pripreme i organizacije za nesreću u nuklearnoj elektrani Fukushima-Daiichi u martu.

U snažnom zemljotresu i cunamiju koji su 11. marta zahvatili Japan poginulo je 20.000 ljudi, a nuklearna elektrana je oštećena.

“Postojao je velik problem u pripremi za nuklearne katastrofe”, navodi se u izvještaju stručnjaka.

Zvaničnici koji su upravljali nuklearnom elektranom morali su predvidjeti nepredvidivo, kazao je predsjedavajući komisije Yotaro Hatamura, profesor mašinstva na Univerzitetu u Tokiju.

“Valovi cunamija viši od predviđenih ne mogu biti isprika Tokyo Electric Power (Tepco) za reagiranje na nesreću najtežu od one u Černobilu 1986.”, ocijenili su istražitelji.

Loša komunikacija

Komisija nezavisnih stručnjaka koju je postavila vlada osudila je korištenje riječi „nepredvidiv“ od strane predstavnika nuklearne elektrane i vlade prilikom opisivanja obima katastrofe i objašnjavanja zašto je nisu mogli zaustaviti.

Zvaničnici koji su upravljali nuklearnom elektranom morali su predvidjeti nepredvidivo, kazao je predsjedavajući komisije Yotaro Hatamura, profesor mašinstva na Univerzitetu u Tokiju.

„Mnogo se govorilo o nepredvidivom, a to je samo potpirilo percepciju građana da zvaničnici izbjegavaju preuzeti odgovornost“, kazao je Hatamura

Stručnjaci u izvještaju optužuju Tepco da nije pravilno procijenio i upravljao stanjem, jer je imao nedostatna saznanja o opremi i o odgovarajućem načinu reagiranja.

“Tepco nije očekivao situaciju u kojoj bi svi električni izvori bili istovremeno prekinuti u nekoliko reaktora zbog nuklearne nesreće i nije sastavio svoje ekipe za takve uvjete”, navodi se u izvještaju.

Taljenje goriva u reaktorima i ostaci radioaktivnih tvari su se mogli ograničiti da su tehničari smanjili pritisak u dva reaktora i počeli ranije ubrizgavati vodu.

Zbog slabe komunikacije među radnim ekipama u Fukushimi, male interventne skupine nisu o svojim postupcima informirale nadležne, navodi se u izvještaju.

Odgovor vlade na početku krize također je bio problematičan, stoji u izvještaju, koji ukazuje na nedovoljne komunikacije među dužnosnicima i uredom premijera.

Sporo date informacije

Ministarstvo industrije i agencija za nuklearnu sigurnost zamjeraju Tepcu sporost u davanju informacija, ali istovremeno te vlasti nisu poslale svoje osoblje u sjedište kompanije, stoji u izvještaju.

Komisija također ukazuje na pogreške u vezi uputa evakuacije stanovništva, pošto su neki biti poslani u područja više koncentracije radioaktivnih tvari.
U izvještaju se navodi da Tepco nije poduzeo potrebne korake, jer je potcijenio mogućnost cunamija s valovima višim od 14 metara, iako su procjene pokazale da je takva opasnost bila realna.

Predstavnici Tepcoa nisu davali izjave za javnost povodom izvještaja. Elektrodistributer se više puta izvinio Japancima zbog nuklearne katastrofe.

Izvještaj komisije, napisan na više od 500 stranica, temelji se na razgovorima s 456 osoba. Definitivna verzija će biti objavljena u ljeto 2012.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO