U sukobima bandi u Meksiku 16 poginulih

Federalna vlada poslala pojačanja u državu Veracruz zbog velikog broja ubistava (EPA)

Najmanje 16 osoba je poginulo u nizu pucnjava koje se povezuju sa sukobima bandi u meksičkoj državi Veracruz.

Glasnogovornica državne vlade kazala je za lokalnu televiziju kako su naoružani napadači ubili četiri osobe u malom gradu El Higo, potom napali tri autobusa na autoputu, 100 kilometara jugozapadno od luke Tampico. Tom prilikom je ubijeno sedam ljudi.

Pet naoružanih muškaraca, dodala je, poginulo je u vatrenom okršaju sa snagama sigurnostima.

Crni bilans poginulih u pucnjavi na autobuse mogao bi iznositi i 20 mrtvih, kazao je lokalni gradonačelnik za televiziju Milenio.

Motiv napada je ostao nejasan. Oni su uslijedili dan nakon što je meksička vlada objavila kako je rasformirala okružnu policiju u gradu Veracruz, koji se nalazi 480 kilometara južno od Tampica.

Kao dio napora u Meksiku da se iskorijeni korupcija iz lokalnih snaga sigurnosti, blizu 1.000 policajaca je privremeno zamijenjeno članovima mornarice u Veracruzu i obližnjoj općini Boca del Rio, objavili su lokalni mediji.

Veza sa Guzmanom

U državi Veracruz je locirano nekoliko većih meksičkih naftnih pogona i luka Coatzacoalcos, važna za izvoz ove sirovine, a koja se nalazi južno od grada Veracruz.

Između kraja septembra i početka oktobra, skoro 100 tijela ubijenih osoba je pronađeno u gradu Veracruz tokom izbijanja nasilja povezanog s narkokartelima, što je ponukalo federalnu vladu da pošalje pojačanja.

Zvaničnici su za krvoproliće okrivili grupu povezanu sa najmoćnijim šefom narkokartela Joaquinom „Shortyjem“ Guzmanom.

Više od 45.000 osoba je poginulo otkako je predsjednik Meksika Felipe Calderon pokrenuo rat protiv narkokartela krajem 2006. godine.

U augustu, Calderon je kazao kako su narkokarteli, koji policajcima mogu ponuditi daleko veće plate od države, korumpirali sve nivoe vlade u Meksiku.

Izvor: Agencije