Karzai stopirao sporazum SAD-a i talibana

Karzai je odbacio sporazum postignut prošlog mjeseca između SAD-a i talibana (EPA)

Američki i talibanski pregovarači postigli su prošlog mjeseca privremeni sporazum, koji je odbacio afganistanski predsjednik Hamid Karzai, objavio je u petak američki dnevnik Washington Post (WP).

Prema tom sporazumu, trebalo je da pet Afganistanaca iz američkog zatvora Guantanamo na Kubi budu prebačeni u Katar, gdje bi bili u kućnom pritvoru, a talibani bi se zauzvrat javno odrekli međunarodnog terorizma i de facto prekinuli sve veze s terorističkom mrežom al-Qaedom, naveo je američki list, pozivajući se na neimenovane američke i evropske zvaničnike.

List je citirao izjavu neimenovanog američkog zvaničnika da su razgovori trenutno stopirani, prenosi AFP.

Privremeni sporazum postignut je poslije šest susreta koji su održani tokom godine između američkih zvaničnika i delegacije talibana, koju je predvodio Tayyib Agha, savjetnik lidera talibana Mohammada Omara.

Nastavak početkom 2012.

Razgovori s talibanima trebali bi biti nastavljeni početkom 2012. godine, naveo je WP.

Američki mediji prenose da je dogovor otpao u posljednjem momentu, jer Karzai nije uspio izgraditi podršku u zemlji među moćnim Afganistancima, posebno među Tadžikistancima i drugim u sjevernom dijelu zemlje, gdje je podrška pregovorima opala nakon što je napadač u septembru ubio mirovnog pregovarača Burhanuddina Rabbanija.

Američki mediji prenose da je dogovor otpao u posljednjem momentu, jer Karzai nije uspio izgraditi podršku u zemlji među moćnim Afganistancima.

“Ono što trebate u svakom mirovnom procesu, pa tako i u ovome, jeste simultana spremnost svih vodećih igrača da riskiraju apsolutizam svojih pozicija”, kazao je jedan evropski zvaničnik.

“Za to trebate hrabrosti. Problem je u tome što ga nekad imate na jednoj strani, ali druga nije spremna”, dodao je on.

Izvor: Agencije