Ubijen brat jemenskog lidera al-Qaede

Jemen: U zemlji vlada nestabilnost prouzrokovana 11-mjesečnim protestima protiv predsjednika Alija Abdullaha Saleha (EPA)

Zvaničnici jemenske službe sigurnosti i oružanih snaga saopćili su u četvrtak da je brat jemenskog lidera al-Qaede među pet osoba ubijenih u najnovijim višednevnim sukobima na jugu te zemlje.

Pripadnik jednog lokalnog plemena potvrdio je da je Abdel-Rahman al-Wahishi ubijen. On je mlađi brat Nassera al-Wahishija, Jemenca koji je svojevremeno bio lični savjetnik Osame bin Ladena u Afganistanu, a sada je na čelu al-Qaede na Arabijskom poluotoku, čije je uporište u Jemenu, javila je agencija AP.

Grupa je stajala je iza nekoliko skoro uspješnih pokušaja napada na američke ciljeve i Washington vjeruje da je ona najopasnija od svih ogranaka al-Qaede.

Zvaničnici službe sigurnosti i pripadnik plemena željeli su da ostanu anonimni zato što nemaju ovlaštenja da razgovaraju sa medijima, prenio je Tanjug.

Al-Qaeda koristi nestabilnost prouzrokovanu 11-mjesečnim protestima protiv predsjednika Alija Abdullaha Saleha, jačajući svoje pozicije na čitavom jugu zemlje.

Izvor: Agencije