Snage sigurnosti DR Konga ‘ubijale civile’ nakon izbora

Joseph Kabila pobjednik je predsjedničkih izbora koje su mnogi kritizirali zbog nepravilnosti (AFP)

Snage sigurnosti u Demokratskoj Republici Kongo odgovorne su za smrt najamanje 24 civila, otkako je predsjednik Joseph Kabila ponovo izabran za predsjednika 9. decembra, saopćila je organizacija Human Rights Watch (HRW).

“Najmanje 24 ljudi je ubijeno između 9. i 14. decembra, uključujući 20 civila u Kinšasi”, rečeno je iz organizacije u četvrtak.

“Human Rights Watch je također dokumentirao incident kada je omladina u Kinšasi bacala kamenje na svećenika koji je kasnije umro od tih povreda”, stoji u saopćenju.

Prikrivanje informacija

Otkako je izborna komisija objavila rezultate 9. decembra, koji pokazuju da je Kabila pobijedio na predsjedničkim izborima održanim krajem novembra, “snage sigurnosti su pucale na male grupe ljudi, navodno pokušavajući da preventivno zaustave proteste protiv rezultata”.

Među žrtvama je dvadesetjednogodišnja žena koja je upucana kada je policija otvorila na vatru na okupljene pristalice opozicije u glavnom gradu, podaci su grupe. Ženina osmogodišnja nećakinja također je upucana u vrat i trenutno se nalazi na liječenju.

HRW je naveo da je ovakve informacije prikupio na terenu, od lokalnih aktivista i svjedoka.

Sigurnosne snage pokušale su prikriti ova ubistva, pomjerajući tijela, stoji u izvještaju grupe, dok su dijelovi vojske, uključujući predsjedničku stražu, optuženi da su zatvarali ljude u vojne kampove u prijestolnici Kinšasi.

“Nekoliko izvora informiralo je Human Rights Watch da je vlada dala instrukcije bolnicama i mrtvačnicama da ne odaju informacije o broju mrtvih niti bilo koji drugi detalj o pojedincima sa ranama od metka članovima familije, grupama za ljudska prava ili osoblju UN-a”, navodi se u saopćenju.

Nove prijave

Anneke Van Woudenberg iz HRW-a rekla je da ovakve taktike “potkopavaju izborni proces i ostavljaju utisak da će vlada učiniti šta god je potrebno da ostane na vlasti”.

Organizacija za ljudska prava, nakon razgovora sa 86 žrtava i svjedoka, objavila je da je dobila desetine izvještaja o drugim ubijanjima i napadima od strane snaga sigurnosti koje će nastaviti istraživati.

Opozicija je odbacila Kabilnu pobjedu na izborima, rekavši da se radi o prevari. Izborni proces su također kritizirali međunarodni i lokalni posmatrači.

Kabila je dobio 49 posto glasova u odnosu na 32 posto, koliko je osvojio njegov protivnika Etienne Tshisekedi, podaci su izborne komisije. Rezultate je kasnije potvrdio vrhovi sud zemlje.

Kabila je položio predsjedničku zakletvu za još jedan petogodišnji mandat u utorak. Međutim, Tshisekedi je najavio da će održati vlastitu ceremeniju predsjedničke inauguracije, što je izazvalo strah od mogućih sukoba.

Izvor: Agencije