Sjeverna Koreja konsolidira vlast

Desetine hiljada građana u srijedu su ispunili centralni trg u Pjongjangu odajući počast preminulom „Dragom vođi“ (EPA)

Svi znaci iz Sjeverne Koreje ukazuju da prijelaz vlasti na sina Kim Jong-ila, Kim Jong-una, protiče glatko, bez neobičnih pokreta vojnih snaga ili njihovog gomilanja oko jako utvrđene južne granice, rekli su u četvrtak zvaničnici SAD-a i Južne Koreje, prenosi Hina.

Glasnogovornik Pentagona George Little rekao je dan ranije da američka vojska nije zabilježila nikakve neobične vojne pokrete Sjeverne Koreje.

„Izgleda da se radi o relativno glatkoj tranziciji na poluotoku, a nadamo se da će i ostati takva“, rekao je Little, dodajući da nije bilo povećanja nivoa zaštite za američke vojnike u Južnoj Koreji.

Pod nadzorom

Mornarički kapetan John Kirby, zamjenik glasnogovornika Pentagona, također je rekao kako se čini se da je situacija pod nadzorom.

„Stvari su sada mirne preko demilitarizirane zone“, rekao je Kirby, govoreći o demilitariziranoj zoni koja dijeli dvije Koreje. Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane Yoon Won-Sik je rekao da vojska Sjeverna Koreja ne izvodi neke posebne pokrete, te da vojska Južne Koreje radi normalno.

U međuvremenu je sjevernokorejski propagandni stroj angažiran na širenju tvrdnji kako je smrt Kim Jong-ila izazvala niz spektakularnih prirodnih pojava, stvarajući tajanstveni sjaj na vrhu svete planine Paektu, glasno pucanje leda na jezeru i nadahnula ždrala da kruži oko statue oca nacije Kim Il-sunga u na brdu Tonghung, prije no što je sletio na stablo i spustio glavu u žalosti.

Sjevernokorejski mediji stalno javljaju o dramatičnim prizorima žalosti nakon smrti Kima, za koji Pjongjang kaže da se dogodila u subotu nakon što je pretrpio teški srčani udar dok je bio u vlaku.

Desetine hiljada ožalošćenih građana u srijedu su ispunili zasnježeni centralni trg u Pjongjangu odajući počast preminulom „Dragom vođi“.

Iza scene, južnokorejski obavještajni izvještaji sugeriraju da Sjeverna Koreja konsolidira vlast iza Kimovog neiskusnog sina Kim Jong-una.

No, zabrinutost oko moguće nestabilnost u zemlji s 1,2 miliona vojnika, balističkim projektilima i uznapredovalim programom razvoja nuklearnog oružja, ostaje visoka u cijeloj regiji.

Visoka pripravnost

Južna Koreja drži vojsku u visokoj pripravnosti, a kineski brodari na rijeci koja dijeli Sjevernu Koreju i Kinu rekli su da im je sjevernokorejska policija naredila da prekinu voziti turiste, rekavši da će pucati na brod ako vide nekoga s kamerama.

Kim Jong-il vladao je državom 17 godina nakon što je nasljedio vlast od svog oca Kim Il-sunga, koji je umro 1994. Kim Jong-un, koji je ušao u fokus javnosti tek prošle godine, i dalje je tajna za većinu svijeta.

Južnokorejska obavještajna agencija rekla je zastupnicima u parlamentu kako se očekuje da će „ad hoc“ povjerenstvo na čelu sa Centralnom vojnom komisijom Radničke stranke, u kojem je Kim Jong-un zamjenik predsjednika, voditi ključne državne poslove prije nego što on službeno postane novi lider.

Agencija predviđa da će Kim Jong-unova tetka Kim Kyong-hui, ključna zvaničnica Radničke stranke i Jang Song-thaek, zamjenik predsjednika moćnog Nacionalnog vojnog povjerenstva, igrati vodeće uloge u pružanju potpore 28-godišnjem nasljedniku.

Izvor: Agencije