SAD priznao grešku vojnika u Pakistanu

Nakon smrtonosnog napada na pakistanske vojnice, SAD je napustila zračnu bazu Shamsi u Balučistanu (EPA)

Paljba snaga NATO-a koja je stajala života 24 pakistanska vojnika na granici s Afganistanom krajem novembra posljedica je “niza grešaka” s obje strane, objavio je u četvrtak taj savez, na temelju rezultata istrage.

Na pakistanske se vojnike ‘nije namjerno pucalo’, naglašava NATO.

U izvještaju, koji će u petak biti predstavljen zvaničnicima američkog ministarstva odbrane, navedeno je da je ipak značajna odgovornost na američkim vojnicima za napad koji se dogodio 26. novembra, a koji je produbio nepovjerenje između Washingtona i Islamabada.

Na pakistanske se vojnike “nije namjerno pucalo”, naglašava NATO.

“Akcija naših snaga bila je legitimna”, ističe se u saopćenju.

Istragom su potvrđeni pojedini glavni dijelovi pakistanske verzije, a u suprotnosti je s ranijim američkim tvrdnjama da je Pakistan dao “zeleno svjetlo” za zračni napad, koji je postao najsmrtonosniji incident dviju prijateljskih strana od početka rata u Afganistanu, prenosi Reuters.

Niz grešaka

Neimenovani zvaničnik NATO-a naveo je da se četa, sastavljena od američkih i afganistanskih vojnika, nalazila u graničnoj provinciji Kunar kad je na njih otvorena vatra iz pravca Pakistana.

Zračni napad je razbjesnio Pakistance, koji su odmah potom zahtijevali da američki vojnici u roku od 15 dana napuste zračnu bazu Shamsi.

Greške su načinjene, navodi dalje zvaničnik, kada su američki i afganistanski komandosi zaključili da se u blizini granice ne nalaze pozicije pakistanske vojske.

Dalje su različiti sistemi za pravljenje mapa doveli do novih grešaka i zračnih napada na dva položaja pakistanske vojske, rekao je zvaničnik NATO-a, čiji identitet agencija AP nije otkrila s obzirom da izvještaj o vođenoj istrazi još nije predstavljen javnosti.

Spomenuti zračni napad je razbjesnio Pakistance, koji su odmah potom zahtijevali da američki vojnici u roku od 15 dana napuste zračnu bazu Shamsi, a u međuvremenu blokirali glavne rute za snabdijevanje američkih snaga u Afganistanu.

Izvor: Agencije