SAD pozvale Assada da odstupi s vlasti

Carney: Riječi Assadovog režima nemaju kredibilitet jer su praćene užasnim akcijama (EPA)

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame pooštrila je kritike na račun sirijske vlade, zatraživši ponovo da predsednik Bashar al-Assad napusti vlast.

„Riječi Assadovog režima nemaju kredibilitet jer su praćene užasnim akcijama“, rekao je portparol Bijele kuće Jay Carney, prenosi AP.

On je dodao da je nasilje svakim danom sve brutalnije i da zato Sjedinjene Američke Države vjeruju da je jedini način da dođe do promjena kakve sirijski narod zaslužuje taj da Assad ode sa vlasti.

„Asadov režim stalno dokazuje da ne zaslužuje da vlada Sirijom. Vrijeme je da ove patnje i ubijanje prestanu“, rekao je Carney.

Predstavnici Arapske lige stići će u Siriju do kraja dana da pripreme uvjete za promatrače koji će nadgledati sprovođenje mirovnog plana Lige koji je ranije ove sedmice potpisala Sirija.

Nekoliko sati prije dolaska posmatrača, aktivisti su izvijestili kako je u četvrtak ubijeno 24 ljudi, uključujući  11 u sjeverozapadnoj regiji Idlib.

Uprkos sporazumu, kojim se Sirijska vlast obavezuje da neće pucati na civile, u protekla dva dana ubijeno je više od 250 ljudi.

U srijedu je Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), glavna sirijska opoziciona grupa, zatražilo od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Arapske lige da održe hitne sastanke na kojima će razmatrati „krvave masakre“.

Washington je upozorio da će međunarodna zajednica uvesti nove mjere protiv Sirije, ako Damask u potpunosti ne provede plan Arapske lige o uzdržavanju od nasilja.

Prema ovom planu, Assadova vojska također bi se trebala povući iz gradova gdje se stanovnici protive sirijskom režimu.

Izvor: Agencije