SAD ponudila 10 miliona za informaciju o Sirijcu

Iran: SAD optužuje da Khalil živi u Iranu i vodi aktivnosti iz te zemlje, u okviru 'dogovora između al-Qaede i iranske vlade' (EPA)

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak ponudile 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do Ezedina Abdel Aziz Khalila, Sirijca koji djeluje u Iranu” i koji je predstavljen kao finansijer mreže al-Qaeda.

Ovo je prvi put da se za nekog “finansijera terorizma” daje nagrada, precizirao je Robert Hartung, visoki zvaničnik za pitanja sigurnosti u State Departmentu, javlja Reuters. 

Prema podacima s kojim raspolaže Washington, on je  poznat i po imenu Yacine el-Suri i rođen je u Siriji 1982.

‘Logističar visokog nivoa’

Ministarstvo finansija ga je sankcioniralo u julu, predstavljajući ga kao “logističara al-Qaede visokog nivoa, koji živi u Iranu i vodi aktivnosti iz te zemlje, u okviru dogovora između al-Qaede i iranske vlade”.

Njegova uloga je u tome da šalje novac i regrutira militante od Bliskog do Srednjeg istoka koji prolaze kroz Iran da bi se pridružili al-Qaedi u Pakistanu.

Za njim se traga u ime programa “Nagrade za pravdu” koji je ustanovljen 1980. godine i čiji je cilj da “lokalizira” osobe za kojim se traga zbog terorističkih akcija protiv SAD-a.

Za sadašnjeg vođu al-QaedeAymana al-Zawahirija ponuđena je najveća nagrada od 25 miliona dolara, u okviru istog programa.

Izvor: Agencije