Porodica Drnovšeka traži uklanjanje spomenika

Slovenski predsjednik Danilo Turk s Drnovšekovom kćerkom Nanom Forte, sestrom Helenom i sinom Jašom 2008. (EPA)

Kip Janeza Drnovšeka postavljen u čast tom slovenskom političaru 2008., malo nakon njegove smrti, vjerojatno će morati biti uklonjen na želju pokojnikove porodice.

Drnovšekov sin Jaša Drnovšek u četvrtak je na općinskom sudu u Trbovlju koje odlučuje o tom zahtjevu rekao da se njegov otac za života protivio iskazivanju političke idolatrije i kultu ličnosti.

Zato se zajedno sa ostalom rodbinom sudskim putem bori da se brončani kip Janeza Drnovšeka, rad kipara Mirsada Begića, postavljen u mjestu Zagorje ob Savi, ukloni, a isto tako da se preimenuje park koji su po Janezu Drnovšeku nazvali tamošnji općinari.


Drnovšek: Godinama bolovao od karcinoma

Općina Zagorje je postavljanjem kipa mog oca ponizila cijelu porodicu, rekao je Drnovšekov sin, prenosi Hina.

Općinu Zagorje u kojoj je Drnovšek i pokopan zastupao je predsjednik općine Matjaž Švagan, dugogodišnji lokalni funkcioner stranke koju je niz godina na nacionalnoj razini vodio Drnovšek, a uz to i dugogodišnji Drnovšekov prijatelj.

Slovenski mediji su  izvještavali kako su Slovenija i svijet izgubili velikog političara, ali i čovjeka koji je svojom humanošću pred kraj života pokazao da cijeni i “male ljude”.

On tvrdi da je općina Drnovšeku koji je kao političar bio javna i nadaleko poznata ličnost željela iskazati počast te da mu je sam Drnovšek s kojim se poznavao niz godina uvijek govorio da djeluje po svom osjećaju, onako kako misli da je pravilno.

Sud će svoju odluku glede spomenika stranama dostaviti pismenim putem u roku od 30 dana.
Drnovšek je godinama bolovao od karcinoma. Još 1999. operirao je rak na bubregu.

Slovenski mediji su tada izvještavali kako su Slovenija i svijet izgubili velikog političara, ali i čovjeka koji je svojom humanošću pred kraj života pokazao da cijeni i “male ljude”.

Tokom života Drnovšek je napisao nekoliko knjiga: Misli o životu i osvješćivanju, Zlatne misli o životu i osvješćivanju, Bit svijeta i Razgovori većinom su duhovne knjige a u knjizi Moja istina opisao je raspad bivše Jugoslavije i nastanak samostalne Slovenije.

Izvor: Al Jazeera i agencije