Pad nezaposlenosti u Brazilu

Predsjednica Brazila Dima Rousself s radnicama u pogonu u Jecaebu (EPA)

Stopa nezapolenosti u Brazilu, najvećoj privredi Latinske Amerike, opala je u novembru na 5,2 sa 5,8 posto u oktobru, proizlazi iz zvaničnih statističkih podataka.

Analitičari koje je anketirala agencija Bloomberg očekivali su smanjenje nezaposlenosti na 5,7 posto.

Novembarska nezaposlenost bila je na rekordno niskom nivou od kako se prate ti podaci.

Analitičari su očekivali smanjenje nezaposlenosti na 5,7 posto.

Rast broja zaposlenih u novembru odraz je prije svega sezonskih oscilacija, s obzirom da preduzeća u trgovini na malo privremeno angažiraju radnike u očekivanju rasta prodaje u predbožićnoj sezoni.

Ovako nagle promjene stope nezaposlenosti na mjesečnom nivou, međutim, govore o dubljim strukturnim faktorima, ističu eksperti.

Šesta privreda na svijetu

Bez obzira na smanjenje bruto društvenog proizvoda (BDP) Brazila u trećem kvartalu, koje je zabilježeno po prvi put od 2009. godine (0,04 posto u poređenju s prethodnim kvartalom), niska stopa nezaposlenosti pozitivno je utjecala na potrošačko povjerenje u zemlji.

Brazil je peta po veličini zemlja u svijetu (oko 8,5 miliona kvadratnih kilometara) i po broju stanovnika (gotovo 200 miliona).

Očekuje se da do kraja 2011. godine Brazil postane šeta po veličini privreda, pošto će njegov BDP, vrijedan 2,44 biliona dolara, prevazići onaj Velike Britanije.

Brazil je peta po veličini zemlja u svijetu (oko 8,5 miliona kvadratnih kilometara) i po broju stanovnika (gotovo 200 miliona).

Brazil je članica BRIK-a (zajedno s Rusijom, Indijom i Kinom), grupe velikih i mnogoljudih zemalja koje bilježe već niz godina visoke stope rasta BDP-a, kao i Grupe 20 (G-20) najmoćnijih privreda u svijetu.

Izvor: Agencije