Njemački predsjednik se izvinio zbog skandala

Njemački predsjednik se u četvrtak pisanom izjavom obratio javnosti (EPA)

Njemački predsjednik Christian Wullf (52) izvinio se u četvrtak zbog skandala oko dobivanja kredita i veza s bogatim njemačkim poslovnim čovjekom, no istaknuo je kako namjerava ostati na čelu države iako je “iziritirao” svoje sunarodnjake.

Deset dana od otkrića da je od bogatih prijatelja posudio 500.000 eura dok je bio premijer savezne države Donje Saske, a potom taj privatni zajam pretvorio u bankovni kredit po uvjetima pogodnijim od uobičajenih, Wullf se prvi put obratio javnosti.

Sve ono što je zakonito ne mora biti i ispravno”, rekao je njemački predsjednik.

“Shvatio sam kako se u javnosti može iritantno činiti privatno financiranje naše porodične kuće. Mogao sam i trebao to izbjeći”, rekao je Wullf čitajući pisanu izjavu u svome uredu Schloss Bellevue u berlinskom Tiergartenu.

“Trebao sam tada parlamentu Donje Saske reći za svoj kredit. To nije bilo ispravno i zato mi je žao. Sve ono što je zakonito ne mora biti i ispravno”, rekao je njemački predsjednik.

Wulf je član Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel koja je nekoliko dana poslije izbijanja skandala dala podršku svom partijskom kolegi, mada se cijeli slučaj, primjećuju njemački mediji, pojavio u krajnje nepovoljnom položaju i za stranku i za kancelarku.

‘Glavobolja’ za Merkel

Ekonomska kriza, napori unutar Evropske unije, zadaju dosta glavobolje Angeli Merkel koja se bori s poljuljanom podrškom u zemlji.

Wullf, koji je bio premijer Donje Saske od 2003. do 2010., na predsjedničkom je položaju 18 mjeseci. Zamijenio je Horsta Koehlera, bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda, koji je dao ostavku nakon nediplomatske izjave o prekomorskim vojnim misijama.

Najkonkretnija optužba na račun Wullfa je to da je saveznom parlamentu 2010. rekao kako nije poslovno sarađivao s biznismenom Egonom Gerkeensom.

Kada je otkriveno da mu je Gerkeenova supruga posudila pola milijuna eura, Wullf je izrazio žaljenje što nije iznio cijelu priču, prenosi Hina.

Odbrana se djelomično temelji na tome da je privatni zajam pretvorio u bankovni kredit.

No, časopis Der Spiegel u četvrtak prenosi da se radilo o složenom proizvodu namijenjenom korporativnom finansiranju, po niskim kamatnim stopama, nedostupnom običnim građanima.

Ako Wullf odstupi, Merkel će imati teškoća u postavljanju novoga konzervativca u Bellevue, jer je zbog niza loših rezultata na lokalnim izborima na samo četiri glasa smanjena njezina većina u Saveznoj skupštini s 1.244 člana koja bira predsjednika.

Izvor: Al Jazeera i agencije