Minuta šutnje za Kim Jong-ila u UN-u

Zahtjev Sjeverne Koreje naišao na različite odjeke u Skupštini UN (EPA)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) prihvatila je u četvrtak zahtjev misije Sjeverne Koreje pri svjetskoj organizaciji da se minutom šutnje oda počast preminulom sjevernokorejskim lideru Kim Jong-ilu, ali su taj čin bojkotirali predstavnici SAD, Japana i zemalja Zapadne Evrope.

Predsjednik Generalne skupštine UN Nassir Abdulaziz Al-Nasser rekao je da je minut šutnje protokolarni potez u skladu sa zahtjevom Sjeverne Koreje, a učinjen je prije sjednice Skupštine, u 15 sati po lokalnom vremenu, prenijela je agencija Reuters.

Vijeće sigurnosti odbilo

Istovremeno isti zahtjev sjevernokorejska misija pri UN podnijela je i Vijeću sigurnosti, što je odbijeno.

Nekoliko zapadnih diplomata ocijenilo je da je sjevernokorejski zahtjev “veoma neobičan”, a izrazili su čuđenje i što ga je predsjednik Generalne skupštine UN uopće odobrio.

Neimenovani diplomata kazao je za Reuters da je razlog što je predsjednik Skupštine UN-a odobrio zahtjev Sjeverne Koreje za minut šutnje vjerovatno taj što je Kim bio aktuelni šef države u trenutku smrti.

Česi nisu podnijeli zahtjev

Pjongjang je pod sankcijama Vijeća sigurnosti zbog nuklearnog programa, za koji zapadni diplomati kažu da je novcem koji je utrošen na njega mogla da se nahrani gladna populacija u državi.

Zvaničnici iz Češke u misiji UN-a kazali su da oni nisu podnijeli zahtjev za minutom šutnje za Vaclava Havela, nekadašnjeg disidenta koji je odigrao ključnu ulogu u “plišanoj revoluciji” 1989.godine.
 

Izvor: Agencije