Iran ‘vratio’ vladine internet stranice u domovinu

Iran je dom većine korisnika interneta na Bliskom istoku (AFP)

Iran je odlučio većinu internet stranica vlade premjestiti na lokalne servere kako bi ih zaštitio od napada hakera, kazao je u četvrtak zamjenik ministra komunikacija ove države, prenosi AFP.

Ali Hakim Javadi, koji je na čelu i iranske organizacije za tehnologiju, kazao je kako je više od 90 posto internet stranica već prebačeno pošto je to „bilo neophodno za zaštitu vladinih informacija na internetu“.

Lokalni mediji su prenijeli njegovu izjavu kako je blizu 30.000 iranskih internet stranica, „uključujući ključne organizacije poput ministarstava“, bilo na stranim serverima, naročito u Sjevernoj Americi.

„Internet stranice su pod stalnom prijetnom od napada hakera i takve informacije koje one posjeduju mogli bi biti objavljene i manipulirane“, dodao je Javadi.

Iran je 2010. godine bio pod masivnim napadom hakera koji su plasirali virus Stuxnet i koji je uspio probiti zaštitu i ući u najmanje 30.000 kompjutera širom države.

Kontrola protoka informacija

Mnogi međunarodni stručnjaci vjeruju kako su virus razvile Sjedinjene Američke Države i Izrael kako bi poremetili iranski nuklearni program.

Iranski zvaničnici tvrde kako njihove internet stranice stalno napadaju hakeri i optužuju Washington kako je pokrenuo „cyber rat“ protiv Irana stvaranjem internet stranica protiv vlade ove azijske države.

Kao odgovor, zvanični Teheran je objavio stvaranje „cyber armije“ koju sačinjavaju stručnjaci iz redova Basij snaga kako bi „srušili neprijateljske stranice pošto smo pod napadom neprijatelja na internetu“.

Kontrola protoka informacija je ključni problem za Iran, domu većine korisnika interneta na Bliskom istoku.

U januaru, Iran je pokrenuo specijalnu policijsku jedinicu kako bi se nosio sa „cyber zločinima“, naročito onim počinjenim na društvenim mrežama Facebooku i Twitteru koje su popularne među opozicijom i disidentima.

Izvor: Agencije