Irački potpredsjednik: Suđenje u Bagdadu nije realno

Hashimi tvrdi da su optužbe protiv njega dio političke zavjere (EPA)

Tariq al-Hashimi,odbjegli irački potpredsjednik koji je optužen za naručivanje ubistava političkih rivala, izjavio je za Al Jazeeru da se neće vratiti u Bagdad, ali je spreman da mu se sudi u poluautonomskoj kurdskoj oblasti u sjevernom Iraku.

Hashimi, najviši sunitski zvaničnik u Iraku, koji tvrdi da su navodi protiv njega dio političke zavjere, reagirao je na zahtjev premijera Nourija al-Malikija, koji je šiit, da kurdske vlasti predaju Hashimija Bagdadu.

„Nema transparentnosti i sistem je korumpiran“, kazao je Hashimi za Al Jazeeru iz Erbila, kurdske prijestolnice gdje je pobjegao u nedjelju, dan nakon što je u Bagdadu izdat nalog za njegovo hapšenje.

„Irački pravosudni sistem je u krizi, izgubio je kredibilitet. To je samo alat u rukama nekih političara. Zbog toga nije realno da se meni sudi u tom sistemu“.
„Podvlačim ono što sam ranije kazao, bit ću više nego sretan da mi se sudi u Kurdistanu, gdje će sa mnom pravedno postupati“.

Sektaške podjele

Hashimi je optužen za navodnu zavjeru protiv političkih rivala 2006. i 2007. godine, kada su u jeku rata susjedi bili okrenuti protiv susjeda, a cijela naselja u Bagdadu bila sektaški podijeljena.

Zbog ovog slučaja raste zabrinutost da će u Iraku ponovo zavladati sektaško nasilje nakon povlačenja američkih trupa.

Hashimi je odbacio optužbe i ranije apelirao na predstavnike Arapske lige da nadziru istragu i eventualno ispitivanje.

Međutim, u srijedu je Maliki izjavo da se radi o krivičnom djelu, te da „nema potrebe da Arapska liga i svijet igraju ikakvu ulogu u ovome“.

Dopisnik Al Jazeere iz Bagdada Omar al Saleh javio je da su predstavnici kurdskih vlasti saopćili kako nikada neće predati potpredsjednika Bagdadu, jer je osumnjičenik, a nije osuđen.

„Dodaju da je došao u funkciji potpredsjednika, to jest kao gost“, kazao je al Saleh.

Analitičar kurdske politike Bilal Wahab kazao je za Al Jazeeru da Maliki vjerovatno neće izvršiti vojni napad na kurdski region.

„Za Kurde, jedinstvo predstavlja izazov, jer bi Maliki mogao ostvariti vezu sa kurdskim opozicionim strankama“, kazao je Wahab.

Izvori: Al Jazeera i agencije