IAEA traži od Libije da uskladišti uran

Ekipa stručnjaka IAEA završila je posjetu mjestu za nuklearno istraživanje u Tadžuri, u Tripoliju, i jednom vojnom položaju u Sabhi (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zatražila je od Libije da hitno pronađe sigurno mjesto na kojem bi uskladištila koncentrat urana (‘yellowcake’) sakupljen za vrijeme Muammara Gaddafija, izjavio je izaslanik ove agencije Ujedinjenih naroda.

Bivši libijski vođa je odustao 2003. godine od napora da nabavi oružje za masovno uništavanje, među kojim i atomsku bombu, ali je za vrijeme pobune u zemlji koja je dovela do njegovog pada u oktobru pronađeno mjesto na kojem je uskladišten koncentrat urana.

Ekipa stručnjaka IAEA završila je devetog decembra posjetu mjestu za nuklearno istraživanje u Tadžuri, u Tripoliju, i jednom vojnom položaju u Sabhi, u oazi usred pustinje, izjavio je izaslanik Ian Martin pred Vijećem sigurnosti UN-a.

‘Yellowcake’, prah netopiv u vodi, koji sadrži oko 80 posto uranita, služi za pripremu nuklearnog goriva.

Martin je dodao kako IAEA misli da nijedan od nuklearnih materijala na ova dva mjesta nije ukraden, ali je izrazio zabrinutost.

“Iako za sada ne postoji opasnost za zdravlje ili opasnost od radijacije, preporučuje se prodaja ili brzi transfer oko 6.400 barela nuklearnog materijala iz Sabhe”, izjavio je on.

“Yellowcake”, prah netopiv u vodi, koji sadrži oko 80 posto uranita, služi za pripremu nuklearnog goriva.

Može se i obogaćivati u perspektivi proizvodnje nuklearnog oružja.

Izvor: Agencije