Grci i Španci migriraju u Njemačku

Državni zavod za statistiku u Wiesbadenu ne precizira jesu li useljenici u Njemačkoj pronašli zaposlenje (EPA)

U Njemačku se u prvoj polovini ove godine uselilo 381.000 stranaca, što je 21 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a zabilježen je i značajan porast broja useljenika iz zemalja članica Evropske unije (EU),posebno onih koje su pogođene ekonomskom krizom poput Grčke ili Španije.

Primjetan je porast broja useljenika iz zemalja članica EU koje su u većoj mjeri pogođene ekonomskom i finansijskom krizom, saopćio je njemački Državni zavod za statistiku u Wiesbadenu u četvrtak.

Tako se od 1. januara do kraja juna 2011. godine u Njemačku doselilo 84 posto više građana Grčke nego u istom razdoblju 2010. godine te 49 posto više državljana Španije.

To znači da se u prvoj polovini ove godine u Njemačku doselilo 4.100 Grka te 2.400 Španaca više nego u istom razdoblju prošle godine.

Ukidanje prepreka

Stopa nezaposlenosti u ovim zemljama je s 18 posto (Grčka) i 23 posto (Španija), najviša u EU.

Iz statistike ne proizlazi jesu li useljenici u Njemačkoj pronašli zaposlenje.

Od 1. januara do kraja juna u Njemačku se doselilo 84 posto više građana Grčke nego u istom razdoblju 2010. godine te 49 posto više državljana Španije.

Istodobno je za 30 posto povećan i broj useljenika iz država koje su se 2004. i 2007. godine priključile EU.

Razloge za pojačano doseljevanje iz ovih zemlja demografi vide u ukidanju posljednjih prepreka za useljevanje državljana ovih zemalja u Njemačku, koje su istekle u maju ove godine.

Najveći broj useljenika u Njemačku, njih 62 posto, doselilo se iz neke od zemalja EU.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO