Breivik po drugi put proglašen neuračunljivim

Suđenje Andersu Breiviku predviđeno je za april 2012. (Reuters)

Medicinska komisija u Oslu prihvatila je izvještaj u kome se tvrdi da je masovni ubica Anders Breivik mentalno poremećen i nesposoban da služi zatvorsku kaznu.

Prema navodima agencije Reuters, norveške vlasti traže mogućnost da se sprovede još jedno psihijatrijsko vještačenje Breivika, poslije izvještaja u kom je zaključeno da je on neuračunljiv i nesposoban za služenje kazne u zatvoru.

Breivik je priznao da je 22. jula aktivirao bombu u vozilu kod vladine zgrade u prijestolnici Norveške koja je ubila osam ljudi, a nešto kasnije tog dana masakrirao je 69 uglavnom maloljetnih osoba u omladinskom ljetnjem kampu Laburističke partije na ostrvu Utoya.

U izvještaju dvojice psihijatara koji su prvobitno radili sa Breivikom navodi se da je on psihotičan. Zbog ovog zaključka otvorena je mogućnost da sud Breivika uputi na liječenje, a ne u zatvor.

Sutkinja Okružnog suda u Oslu Ann Margret Lund je od tužilaštva i zastupnika odbrane zatražila odluku da li žele još jedno vještačenje.

Sedmočlana medicinska komisija saopćila je sudu da “nema bitnih komentara” na prvobitni izvještaj dvojice psihijatara koje je postavio sud, u kom je zaključeno da je Breivik psihotičan.

Suđenje Breiviku predviđeno je za april 2012.godine.

Izvor: Agencije