Vještački stvoren soj virusa koji može ubiti milione ljudi

Velika smrtnost kada je bolest izbila, a sada stvoren novi smrtonosni soj virusa ptičije gripe (EPA)
Velika smrtnost kada je bolest izbila, a sada stvoren novi smrtonosni soj virusa ptičije gripe (EPA)

Evropski naučnici su u laboratoriju stvorili smrtonosni soj virusa ptičije gripe koji ima potencijal zaraziti i ubiti milione ljudi, a sada namjeravaju objaviti kako su to učinili.

Istraživači su uspjeli mutirati soj virusa ptičije gripe H5N1 kako bi se lako mogao prenositi zrakom kašljanjem i kihanjem, a do sada se mislilo da se H5N1 među ljudima može prenositi samo bliskim kontaktom, piše britanski dnevni list The Independent.

Bojazan Vlade SAD-a

Istraživanje je provela skupina holandskih naučnika predvođenih Ronom Fouchierom iz univerzitetskog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu, gdje je virus pohranjen i pod ključem, ali bez naoružanih stražara, javila je HIna.

Holandski naučnici su proturječno istraživanje proveli kako bi otkrili koliko je složeno genetski mutirati H5N1 u visoko zarazni soj virusa koji se prenosi zrakom.

Oni vjeruju da bi njihova saznanja mogla biti od ključne važnosti za razvoj novih cjepiva i lijekova, navodi britanski list.

No, kritičari kažu da su naučnnici ugrozili svijet stvaranjem tako opasne gripe, otvorivši Pandorinu kutiju fanatičnim teroristima koji žele doći do biološkog oružja, prenosi Fena..

Otkriće je izazvalo bojazni u Vladi SAD-a da će informacije pasti u ruke terorista, koji bi ga mogli iskoristiti kao biološko oružje za masovno uništavanje, navodi britansk list, te dodaje da se vlada savjetuje jesu li te informacije preopasne za objavu.

Neki se naučnici pitaju jesu li se takva istraživanja uopće smjela voditi na uvinerzitetu umjesto u nekom vojnom kompleksu.

“Postoji strah da ako stvorite nešto tako smrtonosno i to se pretvori u globalnu pandemiju, da bi mortalitet i troškovi za svijet mogli biti golemi”, rekao je za Independent viši naučni savjetnik Vlade SAD-a pod uvjetom da ostane neimenovan.

“Najgori scenarij tu je gori od bilo čega što možete zamisliti”, istaknuo je.

Opasan potencijal

Soj virusa ptičje gripe H5N1 ubio je stotine miliona ptica otkako se pojavio 1996. godine i do sada zarazio samo 600 ljudi koji su došli u izravan dodir s peradi, ali uz smrtnost od 60 posto.

Naučnici ne dvoje da novi soj virusa, nastao sa samo pet mutacija na dva gena, ima potencijal uzrokovati katastrofalnu pandemiju u kojoj bi mogli umrijeti deseci miliona ljudi.

Studija je provedena na tvorovima, koji su, kada ih se inficira virusom, najbolji životinjski “model” za ljudske bolesti, navodi list.

Izvor: Agencije
 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO