UN osudio Izrael zbog ilegalnih naselja

SAD tvrde da su izraelska naselja nelegitimna, ali ih ne žele nazvati ilegalnim (AFP)

Diplomati u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda izrazili su frustraciju zbog manjka progresa u obnavljanju izraelsko-palestinskih pregovora i zatražili da se hitno zaustavi izgradnja izraelskih kuća u Okupiranim palestinskim teritorijama.

Predstavnici svih regionalnih grupa pri Vijeću osudili su izgradnju izraelskih kuća te nasilno ponašanje naseljenika, nazivajući ih glavnom preprekom nastavku pregovora. Rusija je ove izjave nazvala „historijskim korakom“.

„Neprestanim ubrzavanjem izgradnje naselja u Okupiranim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem, Izrael šalje razarajuću poruku“, kazao je britanski ambasador Mark Lyall Grant u ranim jutarnjim satima u srijedu, govoreći u ime četiri članice Vijeća iz redova Evropske unije – Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Portugala.

Kritikovan Washington

Četrnaest nezadovoljnih članica Vijeća sigurnosti UN-a kritikovalo je SAD što blokiraju svaku osudu Izraela koji ubrzava širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Diplomate iz bezmalo svih regionalnih blokova koji imaju predstavnike u Vijeću sigurnosti, izašle su za govornicu da osude zastoj u izraelsko-palestinskim pregovorima, što je aktuelni predsjednik tog tijela ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin označio istorijskim.

Iako SAD nisu pomenute po imenu, ljutnja diplomata je jasno bila uperena na Washington koji je 14. februara uložio veto na rezoluciju podržanu od strane preostalih 14 članova Vijeća sigurnosti, kojom se trži momentalno zaustavljanje izgradnje naselja.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame takođe je najavila veto na rezoluciju kojom bi se podržao zahtjev Palestine da postane 194 – ta članica UN. 

„Sve aktivnosti naseljavanja, uključujući one u Istočnom Jerusalemu, moraju odmah prestati“, dodao je on.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin kazao je da je zbog naseljavanja upitna održivost rješenja dvije države.

„Ako pogledate mapu, pitate se kako se čak i teoretski dvije države mogu uspostaviti u Gazi i na Zapadnoj obali zbog ove nove realnosti“, kazao je on.

Veto SAD-a

Otkako je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio članstvo Palestine u UN-u prije tri mjeseca, nije bilo većeg pomaka. Sjedinjene Američke Države najavile su da će uložiti veto na palestinsko članstvo, dok je Vijeće sigurnosti nakon dva mjeseca objavilo izvještaj u kojem se navodi da nije postignut konsenzus.

„SAD vjeruje da će se nekako stvari čudnovato same riješiti“, kazao je Čurkin, te zatražio da Vijeće nešto učini po ovom pitanju.
Pregovori između Izraela i Palestinaca su zaustavljeni prije 15 mjeseci zbog ilegalnih naselja.

Prošlog februara, SAD su uložile veto na rezoluciju Vijeća koja bi ta naselja osudila kao ilegalna, te zahtijevala da se izgradnja zaustavi.

SAD vjeruju da su naselja nelegitimna, ali ih ne žele nazvati ilegalnim, te ne žele da Vijeće razmatra pitanja naselja i palestinske državnosti.

„Vjerujemo da bi djelovanje Vijeća sigurnosti o konačnom statusu samo učvrstilo pozicije obje strane i otežalo nastavak pregovora“, kazao je zamjenik glasnogovornika SAD-a pri UN-u.

U New Yorku, izraelski diplomati pri UN-u kazali su da su Palestinci krivi za propale pregovore.

„Glavna prepreka miru je bila, i ostaje, palestinska tvrdnja da imaju takozvano pravo povratka, te njihovo odbijanje da priznaju Izrael kao jevrejsku državu“, navodi se u saopćenju Izraelske misije pri UN-u.

Ali izvan Vijeća sigurnosti, brojne države podržale su palestinski suverenitet.

U ponedjeljak su 182 zemlje odobrile neobavezujuću rezoluciju Generalne skupštine UN-a o „pravu palestinskog naroda na samoopredjeljenje“. SAD i Izrael glasale su protiv rezolucije.

U četvrtak je Island postao 131. država koja je bilateralno priznala Palestinu po njenim granicama iz 1967. godine.

„Inspirirani smo i puni nade zbog ove podrške, jer je svijet sa nama. Cijela zajednica nacija je sa nama, ne napuštaju nas“, kazao je palestinski ambasador Riyad Mansour.

Izvori: Al Jazeera i agencije