Turska: U parlamentu optužba protiv Francuske za genocid u Alžiru i Ruandi

Ruanda je 2008. optužila Francusku za učestvovanje u genocidu, ali je kasnije ponovo uspostavila odnose sa Parizom (AFP)

Opozicija u Turskoj optužila je Francusku da je izvršila genocid u Africi, kao odgovor na sličnu inicijativu Pariza da usvoji zakon kojim će se kažnjavati oni koji tvrde da nije izvršen genocid nad Armenima u vrijeme raspada Otomanske imperije.

Vodeća opoziciona stranka u Turskoj Republikanska narodna partija podnijela je parlamentu nacrt zakona kojim se tvrdi da je Francuska izvršila genocid u Alžiru i Ruandi. Nacrtom se predviđaju kazne do dvije godine zatvora i 90.000 eura za one koji tvrde da taj genocid nije postojao.

U obrazloženju zakona se navodi da su Francuzi u Alžiru od 1950. do 1958. godine ubili milion i po građana, a 1994. u Ruandi 800.000 ljudi, prenosi agencija Anadolija.

Krajem 2006. godine Ruanda je prekinula diplomatske veze sa Francuskom nakon što je francuski sudija izdao nalog za hapšenje ruandskog predsjednika Paula Kagamea zbog optužbi da je 1994. učestvovao u obaranju aviona tadašnjeg predsjednika Habyarimana čime je počeo genocid u ovoj zemlji.

‘Historijska činjenica

Ruanda je zvanično optužila Francusku za učešće u genocidu 2008. i zatražila da više od 30 francuskih visokih političkih i vojnih funkcionera bude izvedeno pred lice pravde.

Međutim, nakon nekoliko godina diplomatski odnosi dvije zemlje opet su uspostavljeni. 

Francuski parlament u četvrtak treba da se izjasni o prijedlogu zakona po kojem su predviđene kazne do godinu dana zatvora i 45.000 eura za one koji opovrgavaju postojenje genocida nad Armenima.

Turski političari poručili su Parizu da će u slučaju usvajanja zakona to imati “nepredvidive posljedice” te su pozvali Francusku da odbaci tu inicijativu u kojoj se iznose „neosnovane optužbe“ protiv turskog naroda.

S druge strane, francuski ministar za evropska pitanja Jean Leonetti izjavio je da je genocid nad Armenima “historijska činjenica” i da usvajanje zakona kojim će se kažnajvati demantiranje tog zločina nema nikakve veze sa predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj.

“Svi narodi danas treba da budu lucidni i hrabri i da se suoče sa svojom historijom. Prošlo je skoro 100 godina od genocida nad Armenima, odgovorni za to nisu živi, tako da je to samo pitanje priznavanje historijskih činjenica”, izjavio je ministar Leonetti odgovarajući na optužbe koje stižu iz Turske, prenosi agencija AFP.

Predsjednički izbori

Armeni tvrde da je početkom prošlog stoljeća na prostorima Turske ubijeno milion i po pripadnika njihovog naroda i da je to bio genocid. U Ankari odbacuju te optužbe i priznaju da je možda stradalo “nekoliko stotina hiljada Armena”, ali da to nije bio smišljeni zločin.

Turski zvaničnici također su optužili francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da na ovaj način želi obezbijediti podršku armenske dijaspore, koja broji 300.000 do 500.000 ljudi, na predsjedničkim izborima koji se održavaju iduće godine.

Ministar Leonetti odbacio je takve tvrdnje te podsjetio da je prijedlog zakona potekao od opozicije.

Francuska je 2001. godine zvanično priznala postojanje genocida nad Armenima.

Izvor: Agencije