Sjeverna Koreja nema novca za balzamovanje Kim Jong-ila

Kim Jong-il bit će sahranjen 28. decembra, a dani žalosti traju do 29. decembra (EPA)

Dani žalosti u komunističkoj državi Sjeverna Koreja  trajat će do 29. decembra. Tijelo preminulog vođe Kim Jong-ila izloženo je u staklenom lijesu u mauzoleju Kumsusan u Pjongjangu. No, izgleda da građani Sjeverne Koreje neće imati još mnogo vremena da ga vide.

Zbog nedostaka novca i znanja, “dragi vođa” vjerovatno će biti sahranjen, a ne balzamiran, kao njegov otac Kim, navodi britanski Guardian.

Kada je Kim preminuo 1994. godine, ruski hemičari i biolozi proveli su skoro godinu dana pripremajući njegovo tijelo za izlaganje, a troškovi su iznosili oko milion dolara.

Kako se navodi, godišnji troškovi održavanja njegovih posmrtnih ostataka mjere se stotinama hiljada dolara.

Narod Sjeverne Koreje, međutim, o tome ništa ne zna, jer vladina propagandna mašina tvrdi da je Kimovo tijelo “čudom” ostalo sačuvano, prenose agencije.

Kina je diplomatski podržala Sjevernu Koreju nakon smrti Kim Jong-ila, saopćivši Rusiji i Japanu da su mir i stabilnost na Korejskom poluotoku u interesu svih strana u regiji.

Kolektivna vlast

Sjeverna Koreja uspostavit će umjesto diktature kolektivnu vlast, iako će Kim Jong-ilov neiskusni sin biti na čelu vladajuće grupe, objavio je izvor blizak Pjongjangu i Pekingu.

Izvor je dodao da je vojska, koja želi razviti nuklearni arsenal, obećala vjernost Kim Jong-unu, koji preuzima čelo porodične dinastije koja vlada zemljom od utemeljenja Sjeverne Koreje nakon Drugog svjetskog rata.

Kolektivno vodstvo uključivat će Kim Jong-una, njegovog ujaka i vojsku, rekao je izvor, te dodao da je vojni udar vrlo malo vjerovatan, jer je vojska obećala odanost novom lideru, prenosi Hina.

Jang Song-thaek (65), šogor pokojnog vođe i ujak Kima mlađeg, smatra se vladarem iz sjene, zajedno sa svojom suprugom Kim Kyong-hui, sestrom Kim Jong-ila. Sličnu ulogu imat će i Ri Yong-ho, rastuća zvijezda sjevernokorejske vojske i trenutno najviši general.
 

Yang Jiechi, kineski ministar vanjskih poslova, u srijedu se sastao s ruskim i japanskim kolegama da razmotri situaciju u Sjevernoj Koreji zbog međunarodne zabrinutosti oko mogućih posljedica Kimove smrti za nestabilni balans moći na poluotoku.

Yang je kazao japanskom ministru vanjskih poslova Koichiru Gembi da je “očuvanje mira i stabilnosti Korejskog poluotoka u zajedničkom interesu svih strana”, prenijela je kineska agencija Xinhua.

“Kina je spremna raditi s Japanom na pokušajima da zajedno zaštitimo mir i stabilnost poluotoka i regije”, rekao je Yang.

Yang je dao slične izjave u telefonskim pozivima južnokorejskom ministru vanjskih poslova Kim Sung-hwanu te državnoj tajnici SAD-a Hillary Clinton.

Izolirana zemlja

Kina je jedina velesila koja Sjevernoj Koreji daje ekonomsku i diplomatsku podršku, dok je Zapad izolirao Pjongjang zbog njihovog nuklearnog programa.

Komentari službenog Pekinga ističu da Kina želi izbjeći nesigurnost u Sjevernoj Koreji nakon smrti Kima, čiji je sin nasljednik Kim Jong-un nepoznat i neiskusan lider.

“Kina želi da prelaz na nasljednika prođe bez problema, a kineski lideri snažno podržavaju Sjevernu Koreju”, izvijestila je iz Pekinga dopisnica Al Jazeere Melissa Chan.

Situacija u Sjevernoj Koreji bit će tema razgovora kada japanski premijer Yoshihiko Noda za vikend posjeti Peking.

Kina je također saopćila da je spremna na posjetu Kim Jong-una Pekingu, nakon što su kineski predsjednik Hu Jintao i visoki vladini zvaničnici posjetili ambasadu Sjeverne Koreje u Pekingu da izraze saučešće.

Posjeta, koja je neuobičajena za kineskog lidera, još je jedan znak želje Pekinga da zaštiti svoje veze sa Sjevernom Korejom, koja ulazi u nestabilan period tranzicije.

Prema navodima južnokorejskih tajnih službi, Pjongjang je ojačao unutrašnju sigurnost i stavio trupe širom zemlje u stanje pripravnosti.

Kim Jong-il je preminuo od srčanog udara u subotu, prema navodima državnih medija, koji su u ponedjeljak prenijeli tu vijest.

Izvori: Al Jazeera i agencije