Sirijska opozicija traži međunarodnu intervenciju

Na granici s Turskom malobrojni i slabo naoružani prebjegli vojnici bore se protiv snaga sigurnosti (AFP)

Sirijska opozicija apelirala je na međunarodnu zajednicu da spriječi “grozne masakre” u Siriji, nakon što je u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, prema navodnima aktivista, ubijeno 250 prebjeglih vojnika i civila u posljednjih 48 sati.

Oteto pet iranskih inženjera

Nepoznate osobe otele su pet iranskih inženjera koji rade na projektu električne centrale u Siriji, saopćila je u srijedu iranska ambasada u Damasku.

Iranska ambasada je potvrdila otmicu pet iranskih inženjera u Siriji i pozvala otmičare da ih hitno oslobode, prenosi novinska agencija Mehr.

Iranski državljan su oteti na putu dok su išli na posao u Homs, grad u centralnom dijelu Sirije koji je postao središtem pobune protiv režima.

Reagirajući na izveštaje o stotinama ubijenih civila ove nedjelje, Sirijsko nacionalno vijeće (SNV) u srijedu je zatražilo “hitnu akciju” Arapske lige (AL) i Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) da osudi i zaustavi masakre koje, kako su naveli, provode sirijske snage u Idlibu i drugim područjima.

Dopisnica Al Jazeere Zeina Khodr, koja se javila iz Antakije, turskog grada na granici sa Sirijom, kazala je da se sirijska vojska usredotočila na Idlib, jer pokušava preuzeti kontrolu nad uporištem prebjeglih vojnika.

“Očigledno je da su prebjegli vojnici preuzeli kontrolu nad nekim gradovima i selima, skoro kao da su stvorili neku vrstu sigurnosne zone, gdje demonstranti iz drugih područja traže sigurno utočište”, kazala je ona.

Sirijske snage sigurnosti nastavljaju ofanzivu na prebjegle vojnike u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, gdje je, prema navodima aktivista, ubijeno 200 ljudi, uključujući i veliki broj civila.

Dodala je da je Idlib strateško područje, jer se nalazi blizu Turske, koja je postala oštar kritičar sirijske vlade i pristalica opozicionog pokreta.

“Ako prebjegli vojnici zaista preuzmu ovu provinciju, dobit će tranzitnu liniju s Turskom i stvoriti zonu sigurnosti koju već odavno traže”, kazala je Zeina Khodr.

Dodala je da su prebjegli vojnici malobrojni i slabo naoružani u odnosnu na vladine snage sigurnosti.

Teško je potvrditi navode o sukobima, jer su u ovom regionu linije komunikacija uglavnom prekinute.

Prema navodima aktivista, mnogim stanovnicima nedostaje struje i vode.

Spaljena tijela

Alaa El Din Al Youssef, član sirijske opozicije u Idlibu, kazao je da su u utorak sigurnosne snage počinile masakr u području Džebal al-Zavija.

“Civile su opkolile snage sigurnosti i ubili stotinu njih. Leševi ubijenih su ostavljeni na ulicama i u džamijama i nije nam dozvoljeno da ih sahranimo”, rekao je.

“Neke žrtve su neprepoznatljive. Neki su spaljeni, a nekima su vezane ruke i odrubljene glave. Plašimo se, jer će možda opet biti izvršen napad na ovo područje”, kazao je Al Youssef.

Al Jazeera ne može nezavisno potvrditi izvještaje iz Sirije, jer je stranim reporterima zabranjen ulaz u tu zemlju.

Posljednji sukobi dolaze u vrijeme kada se AL sprema u četvrtak poslati tim posmatrača u Siriju.

Sirija je u ponedjeljak odobrila dolazak posmatrača, nakon što je AL zaprijetila da će informirati Vijeće sigurnosti UN-a o ovoj temi.

Neke žrtve su neprepoznatljive. Neki su spaljeni, a nekima su vezane ruke i odrubljene glave. 

Zamjenik generalnog sekretara AL-a Ahmed bih Helli je rekao kako se nada da će promatračka misija omogućiti pronalazak rješenja krizi bez potrebe za međunarodnom intervencijom.

Ali, Zeina Khodr je kazala da svojom posljednjom izjavom, SNC sugerira da više nema strpljenja za posljednju inicijativu Lige.

“SNV sada misli da da AL treba naći načina da svrgne vladu, a ne raditi na mirovnim sporazumima, jer oni za njih više ne postoje”, izvijestila je Zeina Khodr.

Izvori: Al Jazeera i agencije