Ruandski političari osuđeni na doživotni zatvor

Tribunal sudi samo licima koja su imala najveću odgovornost za genocid (EPA)

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području Ruande proglasio je dvojicu bivših lidera vladajuće partije krivim za genocid zbog njihovih uloga u maskaru 1994. godine u kojem je ubijeno 800.000 Tutsija te umjerenih Hutua.

Mathieu Ngirumpatse i Edouard Karemera, predsjednik i potpredsjednik vladajuće MRND partije u vrijeme kada se desio genocid, osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora.

„Komora jednoglasno osuđuje Ngirumpatsija na doživotnu kaznu zatvora“, rekao je predsjedavajući sudac Dennis Byron prije nego što je izrekao istu kaznu za Karemeru.

Dosada je UN-ov sud koji je smješten u Tanzaniji završio suđenja oko 50 optuženika, među kojima su i svećenici, novinari i urednici.

U junu je ovaj sud osudio bivšu ministarku na doživotnu kaznu zatvora zbog učešća u genocidu u Ruandi, što je prvi put da je zbog takvog zločina osuđena žena.

Tribunal sudi samo licima koja su imala najveću odgovornost za genocid, dok se oficirima nižeg ranga, i običnim građanima, optuženim za učešće, sudi u Ruandi.

Predviđeno je da sud treba završiti svoj rad do 2014. godine.

Genocid u Ruandi počeo je nakon što je predsjednik Juvenal Habyarimana poginuo u avionu koji je oboren nedaleko od glavnog grada Kigalija u aprilu 1994. godine. U nešto više od tri mjeseca ubijeno je oko 800.000 ljudi. 

U toku ruandskog genocida Ujedinjene Nacije i međunarodne organizacije su strogo kritizirane zbog svog nedjelovanja. Većina zemalja uključujući Belgiju, Francusku i SAD, odbile su da se umiješaju ili osude ove maskare.

Izvor: Agencije