Vojska Južnog Sudana ‘ubila’ vođu pobunjenika

George Athor izgubio na izborima, pa se latio oružja (Al Jazeera)

Lider južnosudanskih pobunjenika George Athor poginuo je u sukobu s vojskom nove nezavisne države, izjavio je potpredsjednik Riek Machar.

Athor, koji je pokrenuo pobunu protiv vlade Južnog Sudana prošle godine, poginuo je u ponedjeljak, nakon što se pogranična patrola Južnog Sudana sukobila s njegovom jedinicom u kantonu Morobo, navodi Machar u saopćenju.

“George Athor i jedan drugi vojnik ubijeni su odmah”, rekao je Machar, dodajući da je Athor bio u misiji regrutiranja izvan Južnog Sudana, ali se vratio nazad u zemlju.


George Athor (u sredini) tokom pregovora
u Keniji 20. novembra [AFP]

Novinska agencija Južnog Sudana izvijestila je da Athor je putovao iz Ruande i da se u trenutku okršaja pokušavao ući u Južni Sudan nakon vožnje kroz Ugandu i istočni dio Demokratske Republike Kongo.

Planirao je unajmiti borce u vilajetu Centralna Ekvatorija, navode agencije.

“Njegovo tijelo će biti predato rodbini radi ukopa”, kazao je Machar, pozivajući Athorove pristalice da iskoriste amnestiju i pomilovanje proglašene u julu, kada je jug formalno postao nezavisan od Khartouma nakon desetljeća građanskog rata.

“Pozivam sve pobunjenike protiv vlade da polože oružje i pridruže se procesu mira i razvoja”, rekao je Machar.

Athor je poginuo mjesec dana nakon svojeg prvog javnog nastupa od pokretanja pobune u aprilu 2010. godine, pošto je izgubio utrku za guvernera vilajeta Jonglei.

Žrtve za ‘mir i demokratiju’

“Ljudi moraju umirati da bismo mi imali mir i demokratiju”, rekao je nekadašnji general armije Južnog Sudana nakon sastanka koji je ranije održao s predsjednikom Južnog Sudana Salva Kiir u Nairobiju, glavnom gradu Kenije.

“Postoji ozbiljna potreba za mirom u Južnom Sudanu, ali nažalost, druge strana ne sarađuje”, rekao je Athor.

On je svojevremeno tražio nove opće izbore i “dva ili tri ministarska mjesta”.

“Predsjednik Kiir je bio pozitivan, ali ostatak delegacije nije bio takav”, kazao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije