Turska: ‘Pariz će platiti tešku cijenu’

Cicek (desno) poručio da će zakon donijeti nepopravljivu štetu u odnosima dvije zemlje (AFP)

Delegacija turskog parlamenta boravi u Parizu u pokušaju da uvjeri francuske političare da odustanu od usvajanja zakona kojim će se kažnjavati oni koji tvrde da nad Armenima nije izvršen genocid u vrijeme raspada Osmanskog carstva prije skoro sto godina.

Predsjednik turskog parlamenta Cemil Cicek je u međuvremenu uputio poruku svom francuskom kolegi u kome je upozorio da će “Pariz platiti tešku cijenu”, ukoliko se sporni zakon usvoji.

“To bi dovelo do problema koji bi izazvali nepopravljivu štetu u odnosima dvije zemlje”, izjavio je Čiček.

Turska parlamentarna delegacija je u Parizu razgovarala sa kolegama iz komiteta za vanjsku politiku francuskog parlamenta kao i sa predstavnicima Socijalističke partije kako bi uvjerila domaćine da ne usvoje sporni zakon pošto bi to “imalo ozbiljne posljedice za odnose dvije zemlje”, prenosi agencija Anadolija.

Poslanici donjeg doma francuskog parlamenta bi, kako je najavljeno, 22. decembra trebalo da usvoje zakon u kome se predviđaju kazne do godinu dana zatvora i 45 hiljada eura za one koji tvrde da nad Armenima nije izvršen genocid u vrijeme raspada Osmanskog carstva 1915. godine i kasnije.

Francuska je među petnaestak zemlja u svijetu koje su zvanično usvojile akt da je nad Armenima izvršen genocid i sada želi da sankcionira svakoga ko negira da je počinjen.

U Ankari, međutim, tvrde da je tada stradalo “nekoliko stotina hiljada Armena”, ali da to nije bio genocid. Armeni, međutim, tvrde da je tada smišljeno ubijeno više od milion i po pripadnika tog naroda koji je živio na prostorima današnje Turske.

‘Francuski kolonijalizam’

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu u ponedjeljak je izjavio da će njegova zemlja provesti kampanju na međunarodnoj sceni protiv “francuskog kolonijalizma”, ukoliko parlament u Parizu usvoji ovaj zakon.

Ministar Davutoglu je izjavio da treba “istražiti francuske zloupotrebe u Africi” i zaprijetio je da će Ankara početi da “govori o toj istini svuda u svijetu” ako Francuska podrži ovakve mjere.

Ministar Davutoglu je, kako prenosi Anadolija, izrazio spremnost Turske da otvori svoje arhive kako bi historačari ispitali šta se stvarno dogodilo prije skoro 100 godina na prostorima današnje Turske.

Navodni genocid nad Armenima dosad je, pored Francuske, priznalo još petnaestak zemalja u svijetu među kojima su Rusija, Švedska i Kanada.

Izvor: Agencije