Francuska se pomirila sa smanjenjem rejtinga

Juppe i Sarkozy smatraju da smanjenje rejtinga ne bi bilo katastrofa (EPA)

Šef francuske finansijske regulatorne agencije Jean Pierre Jeunet je izjavio je da će biti potrebno čudo da Francuska zadrži najviši kreditni rejting AAA i izrazio žaljenje zbog činjenice da se zemlja pomirila sa smanjenjem rejtinga.

“Potrebno je čudo da zadržimo taj rejting, ali vjerujem da se to može desiti”, rekao je on u utorak novinarima u Parizu.

Jeunet, koji je blizak opozicionoj Socijalističkoj partiji, kazao je da je “žalosno što s određenim fatalizmom prihvatamo gubitak rejtinga AAA i njegovo snižavanje”.

Guverner banke Francuske Christian Noyer izjavio je da su analize agencija zasnovane više na politici nego na ekonomskim fundamentima.

Kreditna agencija Fitch prije pet dana objavila je prognozu o smanjenju kreditnog rejtinga Francuske sa sadašnjeg AAA.

Agencija Standard & Poors već je to učinila.

Predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je prošle sedmice da umanjenje rejtinga “ne bi bilo nepremostivo” za zemlju, a francuski zvaničnici doveli su u pitanje analize kreditnih agencija.

Ministar vanjskih poslova Alain Juppe, jedna od najutjecajnijih figura u Sarkozyevom kabinetu, rekao je da smanjenje rejtinga “ne bi bilo katastrofa”.

Guverner banke Francuske Christian Noyer izjavio je da su analize agencija, čija su sjedišta uglavnom u SAD-u, zasnovane više na politici nego na ekonomskim fundamentima.

Izvor: Agencije