DR Kongo: Tenzije pred predsjedničku inauguraciju

Francuska pozvala sve strane da izbjegnu sukobe i započnu dijalog (AFP)

Postizborne tenzije rastu u Demokratskoj Republici Kongo, nakon što je opozicioni lider Etienne Tshisekedi ponovo nazvao sebe predsjednikom uprkos tome što je izgubio na izborima održanim krajem prošlog mjeseca.

Pripadnici policije i vojske, neki od njih u tenkovima, stacionirani su širom prijestolnice Kinšase, a agencije prenose da su se Tshisekedijeve pristalice, koje nose suzavce, rasporedile po gradu.

Tshisekedi je ponovio da je on izabrani predsjednik, iako su i vrhovni sud zemlje i izborna komisija objavili da je trenutni predsjednik Joseph Kabila osvojio 49 posto glasova nasuprot 32 posto koje je dobio Tshisekedi.

Kabilina pobjeda je potvrđena čak i nakon što su međunarodni posmatrači kritizirali proces preborajavanja glasova. On bi trebao položiti predsjedničku zakletvu u utorak.

Agencije su javile da je nekoliko tenkova također viđeno u distriktu Limete, koje je sjedište Tshisekedijeve partije Unija za demokratiju i socijalni napredak.

“Ovi tenkovi su ovdje zbog naroda”, rekao je glasnogovornik vlade Lambert Mande za novinare te dodao: “Tu su da bi im pomogli da se slobodno kreću te kako bi zaštitili važne posjetioce”.

Velika nagrada

Tshisekedi je izjavio da se izabranoj vladi ne dozvoljava pristup kabinetu te je pozvao policiju i oružane snage “da slušaju samo legitimne vlasti”.

Također je rekao da će dati “veliku nagradu onome ko mu dovede Kabilu svezanog”.

Glasnogovornik Kabilne stranke Aubin Minaku odbacio je ovakvu retoriku, rekaviši da se radi o šali te da je Tshisekedi “loš gubitnik”.

Ministar vanjskih poslova Francuske Alain Juppe pozvao je sve strane da izbjegnu nasilje i da se posvete dijalogu.

Izvor: Agencije