Slovenija: Stranke izvlače sve adute

Finale je predizborne kampanje u Sloveniji. Stranke i kandidati za novi saziv državnog parlamenta imali su kratak period predstavljanja, no vodili su žestoke i na momente krajnje personalizovane kampanje, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Glavni adut u rukavu svih stranaka koje se na ovim izborima bore za ulazak u slovenski parlament je – teren. Predsjednici stranaka se smiješe prolaznicima… dijele se čaj i kuhano vino. Hladnoća ne smeta nikome kad su u pitanju glasovi.

 „Mi smo i dalje uvjereni da je najbolja kampanja od srca do srca, od čovjeka do čovjeka i to ne može nadmašiti nikakav plakat, nikakav video“, kaže Robert Ilc, glavni tajnik desne – katoličke stranke Nova Slovenija.

Plakati na svakom uglu

Za Novu Sloveniju je u početku izgledalo da neće preći parlamentarni prag, a upravo ovaj posljednji tjedan potpora im raste i, sudeći po anketama, ući će u parlament i za Janeza Janšu moguć je koalicijski partner.

„Predizborna kampanja se zaoštrila upravo tijekom ovog posljednjeg tjedna pred izbore“, kaže reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Plakati su na svakom uglu, dok ih donedavno uopće nije bilo. Poštanski su sandučići puni letaka i besplatnih časopisa pojedinih stranaka, reklame se emitiraju na radiju i televiziji, a sve češće zvone i – mobiteli.

Ove godine stranke su otkrile i društvene mreže – Twitter i Facebook.

I suvremena  tehnologija poslužila je u kampanji, pojedine stranke izradile su  i posebne predizborne aplikaciju za mobitele. A Twitter i Facebook glavno su oružje Slavka Gegiča, glasnogovornika Ljudske demokratske stranke.

„Ocjenjujemo kako je to bitan dio kampanje koji ni jedan ozbiljan političar ne bi smio zaobići“, kaže Gegič.

Tome svjedoči i primjer Katarine Kresal  predsjednice LDS-a koja je i najpraćenija osoba na Twitteru među slovenskim političarima.

Ali, ne dijele svi to isto mišljenje o modernim društvenim mrežama.

„Facebook i Twitter su naravno jako moderni kanali ali neki možda ipak previše naglašavaju koliko su bitni. Na kraju su to ipak samo kanali“, ističe Igor Arih, iz agencije Arih.

Sve ostale slovenske stranke su izbjegle trošenje na agencije i vanjske suradnike.

Ipak je u Sloveniji zakonom predviđeno da svaka stranka smije na kampanju potrošiti maksimalno 680.000 eura. Usporedbe radi, u  Hrvatskom je prema zadnjim službenim podacima HDZ potrošio već više od 1.200.000 eura, a Kukuriku koalicija nešto više od 1.100.000 eura.

Osim toga, kako primjećuju u društvu Integriteta – Transparency International – u Sloveniji su rijetke stranke koje ne skrivaju troškove kampanje.

Pravo na anonimnost

A stranke se drže i zakonskih mogućnosti po kojima ako donator stranki pokloni manje od 4.500 eura ima pravo ostati anoniman.

„Pojedini donator stranki pokloni manje od 4.500 eura ali više puta. Javnost tako ne zna i ne sazna tko su donatori koji financiraju određene političke stranke“, veli Simona Habič, Transparency international Slovenije.

Procjenjuje se da će većina stranaka ove godine potrošiti u prosjeku 250. 000 eura. Samo oni za koje ankete najavljuju prvo i drugo mjesto, trošiti će do dozvoljenog maksimuma.

Izvor: Al Jazeera