SAD dale „pogrešne informacije“ Pakistanu prije napada

Studenti u Karačiju sa transparentima na kojim piše "NATO, odlazi" bili su među hiljadama demonstranata širom Pakistana (AFP)

Američki zvaničnici dali su pakistanskim vojnicima pogrešne koordinate kada su tražili dozvolu da napadnu talibane na granici s Afganistanom prošlog vikenda, saopćila je pakistanska vojska.

U napadu su poginula 24 pakistanska vojnika, nakon čega je nastala kriza u diplomatskim odnosima Washingtona i Islamabada.

NATO i Sjedinjene Američke Države su izrazili žaljenje zbog žrtava, ali odbacili navode Pakistana da je napad bio namjeran čin agresije.

Zvaničnici SAD-a izjavili su za agenciju AP da se incident 26. novembra desio kada je zajednička američko-afganistanska patrola zatražila pojačanje nakon što su je minobacačima i lakim oružjem napali talibani.

Prije nego što je uzvratila vatru, patrola se javila pakistanskoj vojsci, koja je saopćila da na tom području nema pakistanskih vojnika, kazali su američki zvaničnici.

Netačne informacije

Američki zvaničnici kazali su da su pakistanske trupe dale odobrenje za napade, izvijestio je Wall Street Journal.

Pakistanski vojni zvaničnik koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da su Amerikanci dali njegovoj vojsci koordinate za planirani napad.

Ali kazao je da su ove informacije došle prekasno, da su koordinate bile netačne, te da Pakistan nikad nije odobrio napad.

„Pakistanski zvaničnici dobili su pogrešne informacije o području operacija nekoliko minuta prije napada“, rekao je on. „Bez odobrenja s pakistanske strane, kontrolni punkt su već napali američki helikopteri i borbeni avioni“.

Premijer Pakistana Yusuf Raza Gilani rekao je da su nakon napada vojni zvaničnici kontaktirali granični centar za koordinaciju, gdje se dvije strane dogovaraju o  pograničnim akcijama. Međutim, napadi su nastavljeni, i „pojačanje poslano s obližnjih pakistanskih punktova također je napadnuto“, kazao je Gilani.

Dodao je da su se američki zvaničnici iz graničnog centra kasnije „privatno izvinili pakistanskim zvaničnicima što su im prvobitno dali pogrešne informacije, te zbog kasnijeg napada na punkt bez prethodnih informacija“.

Reakcija Pakistana

Nakon napada na kontrolni punkt u oblasti Mohmand u blizini granice s Afganistanom, pakistanska vlada dala je vojnicima SAD-a 15 dana da napuste zračnu bazu Šemsi u provinciji Balučistan i zatvorila granicu, čime je onemogućen prijevoz namirnica i drugih potrepština za NATO-ve vojnike u Afganistanu.

Hiljade ljudi demonstriralo je širom zemlje nakon molitve u petak. Neki demonstranti su apelirali na vojsku da napadne američku vojsku u Afganistanu.
Pakistanska vojska, koja se još uvijek oporavlja od kritika koje je dobila nakon unilateralnog napada američke vojske u kojem je u maju ubijen Osama bin Laden, naredila je da se njene trupe agresivnije postave prema uljezima, rekao je premijer Pakistana Yusuf Raza Gilani.

„Svim jedinicama pakistanske vojske naređeno je da svim snagama odgovore na bilo kakav čin agresije ili kršenja pakistanske granične teritorije“, kazao je on.

SAD i NATO pokrenuli su istrage o napadu.

Izvor: Agencije