Clinton se susrela sa Suu Kyi u Mijanmaru

Hillary Clinton je često spominjala Suu Kyi kao svoju inspiraciju (Reuters)

Američka državna tajnica Hillary Clinton susrela se sa Aung San Suu Kyi, liderkom mijanmarske opozicije i laureatom za Nobelovu nagradu za mir u historijskoj posjeti ovoj zemlji.

Dvije žene su večerale u kući visokorangiranog američkog diplomate u Yangonu, kao uvod u formalniji sastanak koji će se održati kasnije u rezidenciji Suu Kyi – što je do novembra prošle godine bio njen zatvor.

Ovo je njihov prvi susret, iako su ranije razgovarale telefonom. Clinton često spominje Suu Kyi kao ličnu inspiraciju.

Nakon ranijih razgovora sa predsjednikom Thein Seinom, Clinton je izjavila da su SAD spremne ojačati odnose sa Mianmarom, ali samo ako ostanu na putu demokratizacije.

Suu Kyi je pozdravila angažman SAD-a u njenoj zemlji koju su zapadne sile politički izolirale.

“Ako zajedno krenemo naprijed uvjerena sam da neće biti povratka sa puta ka demokratiji. Još nismo na tom putu ali se nadamo da ćemo sa našim prijateljima stići što je prije moguće”, rekla je novinarima nakon sastanka sa Clinton.

Njena stranka Nacionalna liga za demokratiju natjecat će se na parlamentarnim izborima slijedeće godine – a i ona će se kandidirati.

‘Put reformi’

Clinton je najavila paket skromnih koraka za unaprijeđenje odnosa, uključujući američku podršku novih misija procjene potreba Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, te proširene programe ekonomske pomoći UN-a.

Također je rekla da će SAD razmotriti postavljanje ambasadora u Mijanmaru i eventualno čak i gašenje ekonomskih sankcija, ali je naglasila da to zavisi od mjerljivih programa mijanmarskih reformi.

“Ne smije biti teoretski ili retorički. Mora biti veoma stvarno, da se može procijeniti”. Ali otvoreni smo za to i ići ćemo kroz nekoliko različih puteva da bismo demonstrirali našu kontinuiranu podršku putu reformi”, rekla je Clinton u glavnom gradu Naypyidawu, prenosi Al Jazeerina reporterka Aela Callan.

SAD je u Mijanmaru predstavljen diplomatom nižeg ranga. Posjeta Clinton je prvi posjet visokokvalificiranog američkog dužnosnika u više od pola stoljeća.

Thein Sein je najavio “novo poglavlje u odnosima” sa Washingtonom.

“Vaša posjeta je historijska i otvara novo poglavlje u odnosima. Cijenimo atmosferu koju ste stvorili za prijateljske odnose”, rekao je predsjednik Sein Clinton.

Clinton je odgovorila: “Ovdje sam jer smo predsjednik [Barack] Obama i ja ohrabreni potezima koje Vi i Vaša vlada činite da biste obezbijedili napredak vašem narodu.”

Mijanmar je bio pod vojnom kontrolom decenijama dok prošlogodišnji izbori nisu izabrali nominalno civilnu vlast – iako usko vezanu za vojsku.

„Ova podjela vlasti je iznenadila mnoge i brzina reformi je mnogo brža nego što je očekivano,“ izjavila je iz Naypyidawa reporterka Al Jazeere Aela Calla.

„Predsjednik Thein Sein i predsjedavajući Donjeg doma pokazali su veliku želju da zemlju otvore Zapadu. Posebno će tražiti pomoć za reformu ekonomije. Trećina Mijanmara je siromašno a nema dovoljno strane pomoći.“

Ljudska prava

UN i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nekoliko puta su objavljivali izvještaje o čestim kršenjima ljudskih prava. Ali otkako je vladavinu preuzela civilna vlast, grupe tvrde da se stvari popravljaju.

Vlada je nedavno oslobodila više od 230 političkih zatvorenika, smanjla cenzuru medija i zatražila pomoć međunarodnih finansijskih institucija u oživljavanju ekonomije.

Mijanmar je također izmjenio zakon o političkim strankama i uklonio klauzulu kojom niko ko je osuđen za zločin ne može učestvovati u izborima.To krči put za kandidaturu političkim zatvorenicima kao što je Suu Kyi.

U rijetkim intervjuima sa američkim reporterima, Suu Kyi je rekla da je spremna reći da su nedavne reforme istinska tranzicija u demokratsko društvo.

“Nadamo se da su značajne“, rekla je. „Mislim da moramo biti spremni za rizik. Ništa nije zagarantirano.“

Izvor: Al Jazeera i agencije