Wulff dobio podršku kancelarke u aferi o zajmu

Njemački kancelar Angela Merkel dala je u ponedjeljak svoju punu podršku predsjedniku Christianu Wulffu, pošto su se tokom vikenda u javnosti pojavili novi detalji o njegovoj povezanosti sa bogatim biznismenima.

Wulff je u nedjelju priznao da je, dok je bio na funkciji premijera Donje Saksonije, u više navrata za odmor koristio vile bogatih prijatelja. Nešto ranije je priznao da je od jednog biznismena prihvatio zajam u iznosu od pola miliona eura, prenosi Srna.

“Mislim da predsjednik izvrsno obavlja posao i ima moju punu podršku”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Prištini, gdje je prvi put u javnosti podržala Wulffa, koji je odbacio pozive da podnese ostavku.

Nelagoda u stranci

Analitičari navode da novi detalji o skandalu Merkelovoj zadaju nove probleme na kraju godine, koja je bila teška za njenu koaliciju desnog centra, ali ona se, ipak opredijelila da podrži Wulffa.

Jedan od funkcionera demokršćana rekao je da je zbog Wulffa u stranci vlada nelagoda i niko ne želi da istupi i otvoreno stane u njegovu odbranu.

Njemački dnevnik “Bild” je tokom proteklog mjeseca objavio da je Wulff primio zajam od 500 000 eura dok je bio na čelu pokrajine Donje Saksonije.

Skandal oko Wulffove pozajmice i veza sa biznismenima izazvao je dilemu kod Merkelove i njene koalicije da li da pređu preko negativnih naslova u novinama ili da, sa drastično umanjenom podrškom, pred Saveznu skupštinu, koja bira predsjednika, iznese ime novog kandidata za šefa države.

Stranka je već pretrpjela štetu zbog skandala, ostavki i tenzija oko krize u eurozoni, dok je podrška javnosti koaliciji opala za deset poena od stupanja na vlast.

Njemački dnevnik “Bild” je tokom proteklog mjeseca objavio da je Wulff primio zajam od 500 000 eura dok je bio na čelu pokrajine Donje Saksonije.

“Wulff ne može ni naprijed ni nazad“, komentira cjelokupni događaj njemačka štampa, navodeći da afera izmiče kontroli, da predsjedniku ostaje samo da čeka, jer su njegove mogućnosti za djelovanje ograničene i da on, uprkos pritiscima, ne želi da podnese ostavku, prenosi Tanjug. 
 

Izvor: Agencije