Najkrvaviji dan u Siriji: Ubijeno 114 osoba

Vojnici Slobodne sirijske armije u regiji Idlib (AFP)

Sirijske snage ubile su u ponedjeljak 114 ljudi, među kojima je 80 prebjeglih vojnika, saopćili su aktivisti u danu kada je Damask pristao da dozvoli arapskim posmatračima da prate provođenje sporazuma za okončanje devetomjesečnih nemira.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopćila je da su odbjegli vojnici ubijeni dok su bježali iz vojnih ispostava u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, a da su civili stradali u nasilju širom zemlje, prenosi AFP.

Pogrešna dojava o smrti djevojčice

Lokalni komiteti za koordinaciju (LCC) jučer su izvijestili o smrti djevojčice Hale al-Monajed, koja je navodno ubijena u naselju al-Midan u Damasku nakon što su snage sigurnosti zapucale na studente demonstrante.

Međutim u utorak, ova opoziciona grupa izdala je saopćenje u kojem se navodi da je djevojčica povrijeđena.

Organizacija je ranije izvijestila da su svjedoci i aktivisti u al-Midanu potvrdili da je sahrani djevojčice prisustvovalo na hiljade ljudi, te da je njeno tijelo nestalo.

„U to vrijeme, vjerovalo se da je tijelo tajno pokopano noću, da bi se izbjegao pritisak sigurnosnih snaga“, saopćio je LCC. 

LCC se kasnije izvinio za pogrešnu izjavu, rekavši da je djevojčica zapravo na operaciji u bolnici u Damasku.

„LCC poziva svoje izvještače da budu tačniji, sa punim razumijevanjem da je, zbog pritiska sigurnosnih snaga, pristup cijeloj istini često otežan“, navodi se u saopćenju.

Ovo je po broju žrtava jedan od najkrvavijih dana od kako je počela pobuna protiv režima predsjednika Bashara al-Assada sredinom marta.

Izvještaji o nastradalima, koji se ne mogu nezavisno provjeriti, pošto su sirijske vlasti uvele ograničenja za medije i protjerale strane novinare, uslijedili su pošto je Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) usvojila rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji.

Assad je potpisao zakon kojim se uvodi smrtna kazna za svakoga ko naoružava “teroriste”, javili su državni mediji u utorak, u jeku rastućih sukoba s pobunjenim vojnicima.

“Zakon uvodi smrtnu kaznu za svakoga ko pruža oružje ili pomaže u pružanju oružja namijenjenog za izvođenje terorističkih činova”, javila je državna novinska agencija Sana.

Rigorozne kazne režima

Zakonom se također uvodi kazna doživotne robije uz kaznu teškog rada za krijumarenje oružja “radi stvaranja profita ili izvođenje terorističkih činova” i kazna od 15 godina teškog rada za krijumčarenje oružja u druge svrhe.

Sirijske vlasti tvrde da su protesti koji bjesne od marta djelo “naoružanih terorista”, a ne civilnih demonstranata, kako tvrde zapadne vlade i grupe za ljudska prava.


Stalni protesti protiv Assadovog režima [Al Jazeera]

Sirijske vlasti su ranije potpisale protokol kojim se odobrava posmatračka misija u zemlji, u okviru mirovnog plana Arapske lige (AL) za okončanje nasilja, a tim posmatrača iz arapskih zemalja u Damask bi trebao bi stići u roku od 72 sata.

Sirijska opozicija je odbacila ovaj potez sirijskih vlasti kao svojevrstan manevar, čiji je cilj, kako tvrde, da se izbjegle djelovanje Vijeća sigurnosti UN-a, ističući da Damask zapravo nema namjeru provesti mirovnu inicijativu.

Generalna skupština UN-a je osudila kršenje ljudskih prava koje provodi Assadova vlada i pozvala na momentalni prekid nasilja i “bez daljeg odlaganja” primjenu mirovnog plana AL-a, koji je dogovoren prošlog mjeseca.

Posmatrači će imati jednomjesečni mandat, koji će biti produžen za još jedan mjesec, ako se obje strane slože.

Vlada kupuje vrijeme

Posmatrači će se moći “slobodno” kretati, “pod zaštitom sirijske vlade”, ali će im biti zabranjen pristup osjetljivim vojnim lokacijama, kažu sirijski zvaničnici.

Kritičari sirijskog režima strahuju da režim iz Damaska, iako se obavezao da će pustiti posmatrače u zemlju, zapravo neće dozvoliti neograničeni pristup svim problematičnim tačkama i vjeruju da je vlada odugovlačenjem da potpiše sporazum zapravo “kupovala vrijeme”.

Prema podacima svjetske organizacije, u nasilnom gušenju antirežimskrih protesta u ovoj zemlji ubijeno je više od 5.000 ljudi.

Posmatrači će se moći ‘slobodno’ kretati, ‘pod zaštitom sirijske vlade’, ali će im biti zabranjen pristup osjetljivim vojnim lokacijama.

Posmatrači iz AL-a mogli bi doputovati u Siriju do kraja decembra kako bi provjerili da li režim provodi plan ove organizacije, izjavio je generalni sekretar AL-a Nabil El-Arabi za Reuters.

“Pripremna misija iz AL-a kreće u Siriju već u četvrtak, 22. decembra. Sedam dana je dovoljno da posmatrači utvrde da li režim u Damasku primjenjuje mirovni plan AL-a”, precizirao je Elarabi.

On je dodao da je riječ o prvoj misiji ovog tipa od kada je formirana ova organizacija 1945. godine.

Izvor: Agencije