Kim Jong-un, misteriozni ‘veliki nasljednik’

Jong-un je 2010. u kasnim dvadesetim godinama unaprijeđen u čin generala s četiri zvjezdice (EPA)

Sjeverna Koreja nazvala je Kim Jong-ilovog sina “velikim nasljednikom”, a širom zemlje održavaju se skupovi podrške novom vođi Kim Jong-unu, prenijele su agencije.

Zvanična sjevernokorejska agencija KCNA objavila je da zemlja “mora vjerno duboko poštovati uglednog druga Kim Jong-ila”.

Zemlja je u ponedjeljak pozvala 24 miliona svojih stanovnika da stanu iza Kim Jong-una dok tuguju za vrhovnim vođom, njegovim ocem.

Generalski čin

Najmlađi sin pokojnog vođe koji će nastaviti Kimovu dinastiju na čelu treće generacije, veća je nepoznanica za svijet od njegovog oca Kim Jong-ila.

Jong-unov život je okružen misterijom, ali je posljednjih godina uzdignut u prve redove vlasti u očiglednim očevim planovima da ubrzano pripremi nasljednika pošto je doživio moždani udar u augustu 2008.

Već septembra 2010. Jong-un je u kasnim dvadesetim godinama unaprijeđen u čin generala s četiri zvjezdice i zauzeo najviše položaje u partijskoj i vojnoj hijerarhiji Sjeverne Koreje bez obzira na nedostatak vojnog iskustva.

Od tada, kada je i prvi put zvanično objavljena njegova fotografija u štampi, on je bio stalno uz svog oca, a mediji su naglašavali da je aktivno uključen u državne poslove.

Ljubitelj karikatura i sporta

Jong-un je Jong-ilov sin iz trećeg braka sa koreanskom plesačicom, rođenom u Japanu, Ko Jong-hi, za koju se vjeruje da je umrla od raka dojke 2004.

Po raspoloživim podacima, on je završio međunarodnu srednju školu u Švicarskoj, ali pod drugim imenom. Novine su pisale da voli košarku te da crta karikature, a školsko osoblje i drugovi ga se sjećaju kao stidljivog dječaka koji je volio skijanje i holivudske opasne momke kao što je Jean-Claude Van Damme.

Južnokorejska agencija je objavila da je po povratku u Pjongjang pohađao vojni Univerzitet Kim Il-sung i diplomirao 2007.

Od 2010. propagandna mašinerija Sjeverne Koreje je krenula da gradi oko Jong-una isti kult ličnosti koji je pratio i njegovog oca i djeda Kim Il-sunga, osnivača i “vječnoga vođu” koji je umro 1994, prenose agencije.

Osobine oca

Posljednjih mjeseci u štampi je nazivan generalom, pošto su prije koristili samo njegovu zvaničnu titulu zamjenika šefa Centralne vojne komisije Radničke partije Koreje. Nazivom generala uzdizana je predstava o Jong-unu kao vojnom vođi, što je značajno za odnos vojske i naroda prema njemu.

“Najnoviji potez ukazuje da je Kim Jong-un formalno istaknut kao snažan vođa isto kao njegov otac”, kaže analitičar Sejong sa instituta Cheong Seong Chang, specijalista za pitanja vlasti i nasljeđivanja.

O samom procesu naslijeđa i preuzimanja vlasti u Sjevernoj Koreji malo se zna, kao i o tome da li u vojnim krugovima, koji su bili čvrsto pod kontrolom oca i sina u posljednje vrijeme, postoji raspoloženje da se ospori dolazak Kim Jong-una na „tron“.

Također se malo zna o karakteru Jong-una, ali stručnjaci vjeruju da ima osobine svog oca i da je zato i izabran za nasljednika.

U svojim memoarima, Kenji Fujimoto, bivši japanski kuhar Kim Jong-ila opisao je njegovog najmlađeg sina kao “pljunutu sliku svog oca u izgledu, obliku tijela i ličnosti”.

Izvor: Agencije