Izdata potjernica za potpredsjednikom Iraka

 Irački pravni savjet izdao je u ponedjeljak navečer potjernicu za potpredsjednikom Tareq al-Hashimijem po osnovu “antiterorističkih zakona”, saopćili su sigurnosni i sudski izvori agenciji AFP.

Al-Hashimi je lider najveće sunitske partije u Iraku.

Za iračkim potpredsjednikom raspisana je potjernica zbog sumnji u povezanost sa terorizmom, nakon što je vlada dobila priznanje od njegovih tjelohranitelja, saopćio je u ponedjeljak navečer portparol iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova general major Adel Daham.

Portparol MUP-a rekao je da priznanja osumnjičenih, koji su identifikovani kao Hashemijevi tjelohranitelji povezuju potpredsjednika sa ubistvima i napadima na nekoliko vladinih i sigurnosnih zvaničnika.

Najmanje 13 Hashemijevih tjelohranitelja je uhapšeno posljednjih sedmica, ali se ne zna koliko ih je još u pritvoru.

“Nalog za hapšenje objavljen je za potpredsjednikom Hashemijem u skladu sa članom četiri zakona o terorizmu i potpisalo ga je pet sudija. Nalog treba da bude izvršen”, rekao je o Daham, pokazujući kopiju naloga na konferenciji za novinare.  

Nalog je uslijedio nakon što je državna televizija El-Irakija objavila snimke Hashimijevih tjelohranitelja kako priznaju da su planirali i izvršili napade i kako primaju novac.

Najmanje 13 Hashimijevih tjelohranitelja je uhapšeno posljednjih sedmica, ali se ne zna koliko ih je još u pritvoru.

Apel Barzanija

Irački kurdski lider Masoud Barzani pozvao je u ponedjeljak političke protagoniste u svojoj zemlji na vanrednu sjednicu kako bi se izbjeglo “rušenje “njihove vlade nacionalnog jedinstva, upozorivši da se “situacija kreće prema dubokoj krizi”.

Hashimijev ured se u ponedjeljak žalio na “uznemiravanje”, navodeći nekoliko incidenata, među kojim je i taj da su mu kuću opkolile snage sigurnosti prije nekoliko sedmica.

Političke tenzije između premijera al-Malikija, koji je šiit, i njegovih sunitskih partnera u delikatnom sporazumu o raspodjeli vlasti pojačale su se tokom povlačenja američkih snaga i obje strane su se međusobno optuživale.

Ovi događaji su uslijedili kada je Irakija, druga parlamentarna grupa iza Nacionalne alijanse, koalicija šiitskih vjerskih stranaka čiji je dio i premijer Nouri el-Maliki, povukla svoje učešće u parlamentu i žestoko kritizirala način na koji premijer monopolizira vlast.

U nedjelju je šef vlade zatražio od parlamenta da oduzme povjerenje dopremijeru Salehu Mutlaku, koji ga je nazvao na televiziji “diktatorom, gorim od Saddama Husseina”.

Poslanici treba da o ovom pitanju raspravljaju 3. janaura, izjavio je jedan parlamentarni zvaničnik.

Strah od eskalacije nasilja

Političke tenzije između premijera al-Malikija, koji je šiit, i njegovih sunitskih partnera u delikatnom sporazumu o raspodjeli vlasti pojačale su se tokom povlačenja američkih snaga i obje strane su se međusobno optuživale.

Okončanje američkog povlačenja izazvalo je bojazan među brojnim Iračanima da bi mir između sunita i šiita mogao biti narušen i da bi ponovo moglo doći do izbijanja sektaškog nasilja. 

Nalogom je takođe ugrožen i sporazum o formiranju vladajuće koalicije.

Izvor. Agencije