Hiljade Pakistanaca protestiralo protiv NATO i SAD

Demonstranti, uglavnom pripadnici islamističkih grupa i političkih partija, dali podršku vojsci (EPA)

Više desetina hiljada ljudi u Pakistanu demonstriralo je protiv NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država zbog ubistva 24 pakistanska vojnika uz pakistansko-afganistansku granicu prošlog mjeseca.

Demonstranti, uglavnom pripadnici islamističkih grupa i političkih partija, tvrde da će ići i do prijestolnice Islamabada ukoliko vlada ne otkaže sporazume koje ima sa SAD u oblasti borbe protiv terorizma.

Oko 30.000 demonstranta izašlo je na ulice u gradu Lahoru kako bi dalo podršku vojsci, dok su slični protesti održani u zapadnom gradu Pešavaru, gdje su lideri partije Jammat-e-Islami kritizirali pakistansku vladu.

Novinar Al Jazeere Kamal Hyder koji izvještava iz Pešavara citirao je jednog od organizatora protesta koji je rekao da bi “ovakvi događaji trebali uvjeriti predsjednika da je narod nezaustavljiv”.

Jedan od govornika na protestu u Lahoru bio je Hafiz Saeed, imam koji se žestoko protivi SAD-u te ga povezuju sa grupom optuženom za napad na indijski grad Mumbai 2008. godine u kojem je poginulo 166 ljudi.

“Svi sporazumi sa SAD trebaju se raskinuti”, rekao je Saeed okupljenoj gomili, koji je također vođa grupe Jamaat-ud-Dawa koja je organizirala proteste.

Demonstrantima se također obratio Maulana Sami-ul-Haq, poznat kao otac afganistanskih talibana, koji se bore protiv NATO snaga na granici sa Afganistanom.

Podrška vojsci

Masovni protesti organizirani su nekoliko mjeseci nakon što su američke specijalne snage unilateralno izvršile akciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden u pakistanskom gradu Abbottabad.

Analitičari smatraju da bi ova podrška vojsci mogla izazvati veliki pritisak na civilne političke lidere, pogotovo na predsjednika Asifa Ali Zardarija.

Demonstranti su mahali zastavama svojih islamističkih partija i uzvikivali “Američki prijatelji su izdajice” te Živio Pakistan”, a jedan od organizatora protesta obratio se okupljenima riječima “Nećemo dozvoliti da Pakistan postane američka kolonija”.

Proteste je obezbjeđivalo oko 1.000 policajaca i 3.000 članova Pakistanskog vijeća odbrane (PDC) koji je i organizirao ovaj skup, prenosi AFP.

Poslije prošlomjesečnih napada Pakistan je optužio američke snage da su namjerno izvele zračne napade u kojima je poginulo 24 pakistanskih vojnika, dok SAD tvrde da je taj incident bio žalosna greška.

Kao odgovor na ovaj incident, Pakistan je zatvorio granicu ka Afganistanu za NATO konvoje, bojkotirao konferenciju o budućnosti Afganistana u Bonu i naredio američkom osoblju da napusti zračnu bazu koju su navodno koristile bespilotne letjelice Američke obavještajne agencije (CIA).

Povratak Zardarija

Predsjednik Zardari vratio se u Pakistan nekoliko sati prije protesta, nakon što je skoro dvije sedmice proveo na liječenju u Dubaiju.

On je nakon lakšeg srčanog udara otišao u Ujedinjene Arapske Emirate šestog decembra, usred skandala zbog koga je njegov bliski politički saveznik i doskorašnji ambasador u SAD Husain Haqqani, podnio ostavku na ovaj položaj.

Haqqani je ostavku dao poslije optužbi da je, na svoju inicijativu, u maju tražio pomoć Washingtona da spriječi navodni državni udar pakistanske vojske.

On je odbacio bilo koju vrstu učešća u toj aferi, koju su pakistanski mediji nazvali “memogate” zbog dopisa koji je navodno Haqqani poslao Pentagonu s molbom da SAD spriječe vojni udar poslije ubistva Osame bin Ladena početkom maja.

Izvor: Al Jazeera i agencije