Posljednji američki vojnik napustio Irak

U Iraku će ostati još samo 157 američkih vojnika (EPA)

Posljednji konvoj američkih snaga napustio je jutros u zoru Irak, poslije skoro devet godina rata u toj zemlji, koji je odnio živote desetina hiljada Iračana i skoro 4.500 Amerikanaca.

Američke snage izvele su invaziju na Irak 20. marta 2003., kako bi svrgnule bivšeg diktatora Saddama Husseina, koji je poslije pronađen, osuđen i pogubljen.

U Iraku će ostati još samo 157 vojnih trenera koji će uvježbavati iračke snag,e te jedan kontingent marinaca za zaštitu ambasade u Bagdadu.

‘Ostavili haos

Posljednji konvoj od 110 vozila prevozi oko 500 vojnika. Američka vojska koja je imala do 170.000 vojnika u jeku najvećih borbi protiv pobune, napustila je 505 baza u Iraku.

Posljednji konvoj napustio je uporište Adder pokraj Nasirije.

Washington je maju 2003. godine zvanično proglasio okončanje većih borbenih sukoba.

Sukobi u Iraku, međutim, nisu prestali pošto su irački pobunjenici nastavili da vrše gerilske napade na strane snage, nestabilnu zemlju su preplavili ekstremisti iz inostranstva, među kojima članovi Al Qaede, a buknuo je i građanski rat između većinskih šiita i manjinskih sunita.

Podaci o broju civilnih žrtava u Iraku se razlikuju i kreću se od 100.000 do milion ljudi.

Vjeruje se, također, da je, u periodima najžešćih sukoba, bilo nekoliko miliona izbjeglica i raseljenih.

Bagdad i Washington su 2008. godine potpisali sporazum o postepenom povlačenju američkih snaga iz Iraka, do kraja 2011. godine, a američki predsjednik Barack Obama je prošlog ljeta zvanično proglasio okončanje borbenih operacija u Iraku.

Irak ima oko 900.000 vojnika zaduženih za unutrašnju sigurnost, ali mnogi strahuju da neće biti u stanju da osiguraju granice, zračni prostor i teritorijalne vode.

Pojedini analitičari upozoravaju i na opasnost od novih sukoba među šiitima, sunitima i Kurdima.

U zemlji i dalje povremeno ima samoubilačkih bombaških napada, kao i napada sunitskih pobunjenika na vladine snage.

Stanovništvo zabrinuto

Sigurnosna situacija u Iraku brine većinu Iračana, ali čini se da su u istoj tolikoj mjeri zabrinuti i zbog nezaposlenosti i nestašica.

“Ne razmišljamo o Americi… Razmišljamo o struji, poslu, nafti, svakodnevnim problemima”, kazao je Abbas Jaber, vladin službenik u Bagdadu.

“Ostavili su haos za sobom”, rekao je on.

Izvor: Agencije